Tudomány

Római katonai tábor maradványaira bukkantak

Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) csapata egy ókori katonai erődítményre bukkant – írja a Heritage Daily. A Legio VI Ferratához, más néven a Fidelis Constans, azaz az örök hűséges légiójához tartozott.

A Legio VI Ferratát Julius Caesar állította fel galliai hadjárata során. A csoport később Caesart kísérte, amikor Alexandriába utazott, hogy rendezze a Kleopátra és XIII. Ptolemaiosz közötti vitát.

A Tel-Megiddo lábánál végzett ásatásokon egy 1800 éves erődítményt tártak fel, amely két központi főútból és egy monumentális, félkör alakú pódiummal, illetve kővel burkolt területekkel bíró komplexumból áll.

„Az 550 méter hosszú és 350 méter széles tábor közepén két főútvonal keresztezte egymást. Ettől az alapponttól mérték, illetve mérföldkövekkel jelölték meg az összes távolságot a római császári utak mentén az ország északi részén fekvő főbb városokig” – mondta Dr. Yotam Tepper, az IAA munkatársa.

A régészek szerint az erőd a Legio VI Ferrata állandó katonai bázisa volt, ahol több mint 5000 római állomásozott.

A légió időszámítás szerint 117-től 300-ig lakott a helyőrségben.

A római katonai táborok széles körben dokumentáltak Izraelben, ezek azonban elsősorban ideiglenes ostromtáborokra vagy kisebb, segédhadosztályokhoz kapcsolódó lelőhelyekre korlátozódnak. Tepper szerint a Tel-Megiddónál talált helyszín egy komplex légiós erődítmény, amely az egyik első ilyen jellegű, állandó jelenlétre használt példa.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Israel Antiquities Authority (@antiquities_en) által megosztott bejegyzés

Az ásatások során számos katonai és háztartási tárgyat is feltártak, többek között érméket, fegyvertöredékeket, cserépdarabokat, üvegtöredékeket és nagy mennyiségű tetőcserepet. „A tetőcserepeket, amelyek közül néhányat a Legio VI Ferrata bélyegzőjével láttak el, épületek tetőfedésére, padlóburkolásra és falak bevonására használták. A technológia és az építési technikák, valamint a légió által magukkal hozott fegyverek a sajátos római császári katonai nyomokat tükrözik” – nyilatkozta Tepper.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik