Tudomány

Először gyógyítottak ki egy gyermeket a ritka agydaganatból

Andrew Brookes / Getty Images
Andrew Brookes / Getty Images

Első alkalommal sikerült kigyógyítani egy gyermeket egy ritka ráktípusból, az agytörzsi gliómából – írja az AFP. Az agydaganatot egy akkor hatéves belga fiúnál, Lucasnál mutatták ki, hét évvel később, 13 évesen a betegségnek mára nyoma sincs.

Jacques Grill, a párizsi Gustave Roussy Rákközpont agydaganat-programjának vezetője szerint a gyermek az esélyek ellenére győzött. Amikor az agytörzsi gliómát a nyúltagyi hídban detektálják, diffúz intrinzikus pontingliómának (DIGP) nevezik, a betegséget Franciaországban évente akár száz gyermeknél is azonosíthatják.

Február 15. a nemzetközi gyermekrák nap. A gyógyászat terén elért eredmények hatására ma már a gyermekpáciensek 85 százaléka a rák azonosítása után legalább öt évig él, a DIPG-s gyermekek kilátásai azonban továbbra is kifejezetten rosszak, többségük egy évvel sem éli túl a diagnózist.

A sugárterápia néha lelassíthatja az agresszív daganat gyors terjedését, de egyetlen gyógyszer sem bizonyult hatásosnak ellene. Lucas és családja Belgiumból Franciaországba utazott, hogy az első betegek egyikeként csatlakozhasson a BIOMEDE kísérletsorozathoz, amelyben a DIPG lehetséges új terápiáit teszteli.

Lucas kezdettől fogva erősen reagált a rákgyógyszerre, az everolimusra, amelyet véletlenszerűen osztottak ki neki. „Egy sor MRI-vizsgálat során végignéztem, ahogy a daganat teljesen eltűnik” – nyilatkozta Grill.

Az orvos nem merte leállítani a kezelést másfél évvel ezelőttig, amikor Lucas elárulta, hogy már amúgy sem szedi a gyógyszereket.

Nem tudok más hozzá hasonló esetről a világon

– emelte ki a szakember.

Másoknak segíthet az esete

Hogy pontosan hogyan gyógyulhatott meg teljesen Lucas, illetve hogy esete miként segíthet másokon, egyelőre nem tisztázott. A vizsgálatban részt vevő hét másik gyermek évekkel a diagnózis után is élt, de csak Lucas daganata tűnt el teljesen.

Grill szerint a gyógyszerre való reakció hátterében a tumor egyéni biológiai sajátosságai állhattak.

Lucas daganatában egy rendkívül ritka mutáció volt jelen, ami szerintünk sokkal érzékenyebbé tette a sejtjeit a gyógyszerre

– mondta Grill.

A szakemberek most a páciensek tumorjainak genetikai eltéréseit, valamint a daganatokról létrehozott biológiai modelleket vizsgálják, hogy jobban megértsék a helyzetet. Marie-Anne Debily, a laboratóriumi munkát felügyelő szakember szerint megpróbálják majd in vitro reprodukálni azokat a különbségeket, amelyeket Lucas sejtjeiben azonosítottak.

Bár a csapat izgatott az eredmények miatt, a széles körű potenciális kezelésig még sok kutatást el kell végezni. „Átlagosan 10-15 évbe telik, mire az első nyomból gyógyszer lesz, ez egy hosszú és elhúzódó folyamat” – világított rá Grill.

Kapcsolódó
Új típusú rákterápiát tesztelnek embereken
Első alkalommal kezelnek rákbetegeket az Egyesült Királyságban mRNS-terápiával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik