Tudomány

Nagybátyja vakíttatta meg a magyar királyt

Josef Kriehuber / Wikimedia Commons
Josef Kriehuber / Wikimedia Commons

II. (Vak) Béla magyar király 883 éve, 1141. február 13-án hunyt el. Az uralkodót saját nagybátyja, Könyves Kálmán vakíttatta meg – írja a Rubicon.

Kolostorból a trónig

Kálmán akkor szánta el magát a szörnyű lépésre, amikor fivére, Álmos 1115-ben sokadik alkalommal is fellázadt ellene. A király úgy gondolta, ha megnyomorítja öccsét és annak gyermekét, talán elejét veheti a további összeesküvéseknek.

Béla herceg ezután apjával együtt a dömösi kolostorba került, ahonnan Álmos bátyja halála után, II. István uralkodása alatt Bizáncba szökött. Fia ezután is a rendházban maradt, később viszont Pécsváradra költözött. Hogy a lakhelyváltás mikor és hogyan történt, nem tudjuk, ugyanis Bála gyermekkoráról kevés információ maradt fenn.

II. István, aki Könyves Kálmán fia volt, 1128 körül rátalált unokatestvérére, és nem csak megkímélte életét, de feleséget is szerzett számára. Ezután sokan azt feltételezik, hogy István Bélát tette meg örökösének, a valóságban azonban ezt a pozíciót Saul, a király unokaöccse birtokolta, akit a vak uralkodó 1131-ben valószínűleg egy rövid belháborúban legyőzött. II. Bélát végül 1131 áprilisában koronázták Magyarország királyává.

Hatalmi harcok és hódítás

Az új uralkodó trónra lépése után országgyűlést hirdetett Arad városába, ahol a pártján álló főurak 68 nemest mészároltak le azért, mert állítólag támogatták Béla megvakítását. A Kálmán-pártiakat ezzel lényegében megsemmisítették, az uralkodó hatalmát azonban más is veszélyeztette. Könyves Kálmán kitagadott fia, Borisz herceg – felbátorodva azon, hogy egy vak ember birtokolja a főhatalmat – kísérletet tett a Szent Korona megszerzésére, amiben III. Boleszló lengyel fejedelem segített neki. 1132-ben Borisz fegyverrel támadt Magyarországra, II. Béla azonban aratott a trónkövetelő csapatai felett.

Béla egy évtizedes uralkodása alatt Közép-Dalmácia és Bosznia meghódításával növelte Magyarország területét, továbbá újjáépíttette a pannonhalmi apátságot és komoly belpolitikai reformokat hozott. II. Béla uralkodása, fájdalmasan korán, 33 esztendős korában ért véget 1141. február 13-án bekövetkezett halálával.Ez a Kálmán és Álmos által megkezdett hatalmi harcnak is véget vetett, igaz, ez korántsem jelentette azt, hogy a „turáni átok” megszűnt volna, ugyanis örököse, II. Géza halála után Béla két fia – II. László, majd IV. István – is háborút indított a törvényes uralkodó ellen.

Kapcsolódó
Keresztülvágták a magyar király szemét
Alig koronázták meg, máris merényletet szerveztek II. Károly ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik