Tudomány bbc history

Találkozott földönkívüliekkel Eisenhower elnök?

AFP
AFP

Találkozott-e földönkívüliekkel Eisenhower amerikai elnök? „Tudomásunk szerint nem”, felelt a címben szereplő kérdésre az Eisenhower-könyvtár munkatársa, Jim Leyerzapf, amikor a Washington Post 2004-ben rákérdezett. Végül is mi mást mondhatott volna? A lezuhant földönkívüli objektumokról szóló legendák gyakran tartalmaznak elnökökről, illetve magas rangú katonai vezetőkről szóló elemeket, hiszen ők nyilvánvalóan mindent tudhatnak a témáról.

Megmagyarázhatatlan távollét

A szállóigévé vált „Vigyél a vezetődhöz!” kijelentés forrása valójában egy 1953-as gúnyrajz, amelyet Alex Graham követett el a The New Yorker magazinban. A karikatúrán egy repülő csészealj személyzete fordul egy lóhoz a következő kéréssel: „Legyen szíves elkísérni az elnökéhez!” A rajz hozzájárulhatott ahhoz is, hogy széles körben elterjedjen a pletyka: Dwight D. Eisenhower, az Amerikai Egyesült Államok 34. elnöke (1953–1961) 1954. február 20-án titokban meglátogatta a Kaliforniában lévő Edwards légitámaszpontot, hogy találkozzon két földönkívüli követtel.

A hivatalos tájékoztatás szerint az elnök a kérdéses időben golfozással töltötte a szabadságát Palm Springsben, amikor is rövid időre elhagyta a szállodát, hogy fogorvosi kezelésnek vesse alá magát. A megmagyarázhatatlan távollét azonban olyan sajtóhíreket eredményezett, melyek szerint az elnök elhalálozott.

UNITED STATES AIR FORCE / AFP A Roswell környékén talált tárgyak.

Sem szóban, sem írásban

Azóta rengeteg bulvárlap lebbentette fel a fátylat az állítólagos Eisenhower–földönkívüli találkozó részleteiről, önjelölt ufológusok könyveket írtak tele és elárasztották az internetet a sztorival. A sok-sok egymásnak is ellentmondó verzió egyikében az elnök megtekintette az ún. roswelli incidens helyszínén talált azonosítatlan repülő tárgyat, vagyis ufót (1947 júniusában az új-mexikói Roswell környékén nagy valószínűséggel egy lezuhant katonai felderítő ballon maradványait fedezték fel),

a másik szerint viszont telepatikus úton kommunikált az idegenekkel.

Maga Eisenhower azonban nyilvánosan csak egyetlen egyszer beszélt földönkívüliekről, egy 1954. december 15-i sajtótájékoztatón a következőket mondta: „Ami a mostanában felkapott beszámolókat illeti, hozzám sem szóban, sem írásban nem jutott el ilyesmi. És… utoljára akkor hallottam erről, mikor a légierő egy megbízható embere azt mondta, az ő tudomása szerint teljességgel helytelen hinni abban, hogy ezek [az ufók] bármilyen külső bolygóról vagy ilyesféléről jönnének.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik