Tudomány

Több száz embert bocsát el a NASA

MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
MARIO TAMA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Egy belső dokumentum szerint 530 alkalmazottat és 40 vállalkozót tervez elbocsátani a NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) – írja az NBC Los Angeles. A döntés hátterében az áll, hogy a szövetségi finanszírozású kutatási és fejlesztési központnak még nem sikerült bebiztosítania a 2024-es pénzügyi évre vonatkozó büdzséjét.

Dr. Laurie Leshin, a JPL igazgatója szerint egyelőre nem rendelkeznek a 24. pénzügyi évre vonatkozó előirányzattal, illetve a Mars Sample Return (MSR) költségvetésének végső kongresszusi jóváhagyásával. A központnak ezért jelentős lépéseket kell tennie a kiadások csökkentése érdekében.

A közelgő elbocsátás a JPL teljes munkaerejének 8 százalékát érinti.

A dokumentum alapján az intézmény alkalmazottainak többségét szerdán arra kérték, hogy dolgozzon otthonról. A kötelező távmunkanap alatt a többségnek nem lesz hozzáférése a JPL-hez.

Egy, február 7-én, helyi idő szerint reggel megtartott virtuális értekezlet után minden alkalmazottat e-mailben értesítenek arról, hogy érintett-e a tömeges kirúgásban. Leshin hozzátette, hogy az elbocsátott dolgozók hozzáférését a JPL-rendszerekhez az értesítést követően nagyon rövid időn belül megszüntetik.

„Ez messze a legnehezebb intézkedés, amelyet meg kellett hoznom, mióta a JPL igazgatója vagyok, és mindannyiukkal együtt azt kívánom, bárcsak ne lenne rá szükség” – tette hozzá a belső közleményben. Az érintett alkalmazottak a 60 napos felmondási idő alatt továbbra is megkapják az alapbérüket és a juttatásaikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik