Tudomány

Felvételi pont a jutalom a Szegedi Tudományegyetemen a világ legnépszerűbb Coursera kurzusának elvégzéséért

Szegedi Tudományegyetem
Szegedi Tudományegyetem
Több tízmillióan szereznek naprakész tudást annak az online oktatási platformnak a segítségével, amely kitölti a felsőoktatás és a vezető globális vállalatok igényei közötti űrt. A Coursera a világ legismertebb egyetemeinek és cégeinek – például a Google, az Amazon és az IBM - több ezer kurzusát kínálja, a Szegedi Tudományegyetem diákjainak teljesen ingyen.

Az SZTE egyedülálló lehetőséget biztosít minden hallgatója számára, hogy tagja legyen egy még nagyobb közösségnek is – a Coursera tanulói-közösségének. Egy-egy kurzuson való részvétel körülbelül 50 dollárba kerülne átlagosan, de az egyetem ezt átvállalja a diákoktól, így számukra térítésmentesen érhetők el a Coursera kurzusai SZTE-s hallgatóként, ami egyedülálló Magyarországon.

A 2012-ben alapított Coursera olyan nyílt oktatási platform, ami mind a két kihívásban segítséget nyújt az egyetemeknek, olyan online kurzusokat kínálva, amelyek a tradicionális oktatást kiegészítve és abba beillesztve naprakész tudást és jól használható készségeket adnak a fiatalok kezébe.

A Coursera népszerűségét és hatékonyságát jól mutatja, hogy már 120 milliónál is többen regisztráltak az online kurzusokat kínáló tanulási platformhoz: folyamatosan bővülő oktatási tartalommal látja el azt a több millió regisztrálót, akik a programozáson át a mesterséges intelligencián keresztül a művészetig olyan készségeket fejlesztő kurzusokat abszolválhatnak online, akár kanapéjuk kényelmében, amelyek használható naprakész tudást adnak.

A tanulás Netflixe

A Coursera története 2011 augusztusára nyúlik vissza, amikor is az amerikai Stanford Egyetem egyik professzora bárki számára online elérhetővé tette a gépi tanulásról szóló kurzusát, vagyis pontosan azt a tananyagot, amit a Stanford diákjai is hallgattak. Andrew Ng a YouTube-ra is feltöltötte kurzusát, amit rövid idő alatt több tízezren néztek meg. A népszerűség arra késztette Ng-ot és professzortársát, Daphne  Kollert, hogy 2012-ben megalapítsák a Courserát, ami mára a világ legnagyobb online oktatási platformjává nőtte ki magát. Aki regisztrál, az egyebek mellett csatlakozhat ahhoz a három milliónál is több hallgatóhoz, aki már “beiratkozott” a Yale Egyetem a jólét tudományáról szóló előadássorozatára, vagy élvonalbeli tanfolyamokon tanulhat a mesterséges intelligenciáról akár kezdő akár haladó szinten. A vezető egyetemek mellett olyan cégek is jelen vannak a Courserán, mint a Google, az IBM vagy az Amazon, felkínálva naprakész tudást nyújtó kurzusaikat, amelyeket elvégzésével könnyebben juthatnak álláshoz a fiatalok.

Szegedi Tudományegyetem

A magát tanulási ökoszisztémaként definiáló Courserán a 129 millió regisztrált felhasználó számára mintegy 300 egyetem és vállalat kínál 8 ezernél is több, naprakész készségek fejlesztésére alkalmas kurzust, amelyeket a felhasználók értékelhetnek is, mint a YouTube-ra feltöltött videókat vagy a Netflixen megjelenő filmeket, sorozatokat. A kurzusok előadóit is véleményezni lehet, ahogy a felhasználók között is kialakulhat párbeszéd. Az átlagosan 4-6 hetes időtartamra tervezett kurzusok megállíthatók, egyéni tempóban is elvégezhetők, levizsgázhatunk belőlük, és bizonyítvány jár értük, ami az önéletrajzban is jól mutat.

A mesterséges intelligenciának köszönhetően a tudás ráadásul már magyarul is elérhető: 2023-ban a Coursera munkába állította a tananyagokat fordító MI-t, így ma már 2500 tanfolyam (egyetemek és vállalatok kurzusai egyaránt) végezhetők el magyarul. Sőt a felület funkciói is magyarul kezelhetőek.

+5 intézményi pont, ha megtanulsz tanulni

A Coursera for Campus keretében Európából egyedül a Szegedi Tudományegyetem működik közre a Lighthouse 2.0 program kidolgozásában. A program célja, hogy a naprakész tudást minél több tanulni vágyóhoz vigye közelebb, így minden szegedi egyetemistának ingyenes és korlátlan hozzáférést enged a felület tananyagaihoz. „12 kara van az SZTE-nek, a 13. virtuális, ez a Coursera” – jellemzi Szakál Péter, a Szegedi Tudományegyetem oktatási igazgatója a Coursera integrálódásának mértékét az egyetemi oktatásba, amibe a platformon kínált kurzusok többféle módon illeszkedhetnek. Például úgy, hogy az oktató beépíti saját tananyagába a Coursera egyes kurzusait, vagy csak kiegészítésképp ajánlja valamelyiket diákjainak. Előfordulhat olyan is, hogy egy-egy Coursera program elvégzése beszámítható a tanulmányokba és kreditpont is jár érte, de a szegedi egyetem hallgatói számára bármikor bármelyik Coursera tananyag szabadon hozzáférhető és felhasználható, sőt egyes Coursera képzésekről a szegedi diploma mellé a külföldi intézmény (pl Facebook, IBM, Google) által kibocsátott szakmai bizonyítványt is szerezhetnek.

Szegedi Tduományegyetem

Nemcsak az SZTE hallgatói, de az egyetemre jelentkezők is élvezhetik a professzionális kurzusokat: 2024-től a felvételi eljárás keretében öt intézményi pont járhat azoknak a jelentkezőknek, aki elvégzik a Coursera for SZTE programban A tanulás tanulása című online tanfolyamot. A tanulás tanulása hasznos tippekkel és tanácsokkal segíti az érettségi előtt állókat és az egyetemi tanulmányokra készülőket, hogy a középiskolai tanulmányok után a felsőoktatás sajátosságai, pl. a vizsgaidőszak ne akadály, hanem sikerélmény forrása legyen.

Lehetőség a több lábon állásra

Olyan gyorsan változik a technológia és a munka világa, hogy az egyszer megtanult készségek és képességek nagyjából 5 év alatt elavulnak, és újak megszerzésére van szükség. Ezzel a tempóval a hagyományos oktatás nehezen tud lépést tartani. A fiatalok számára a Coursera biztosítja a lehetőséget, hogy ’munkára kész’ készségeket fejlesszenek ki azokkal a programokkal, amelyeket a top szervezetek is használnak dolgozóik fejlesztésére – mindezt ráadásul az egyetemi tanulmányaik alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik