Tudomány

52 napig síelt és gyalogolt két nő az Antarktiszon

Galen Rowell / Getty Images
Galen Rowell / Getty Images

Két dél-walesi tűzoltónő azzal a céllal vágott neki egy antarktiszi síelős és gyalogos expedíciónak, hogy más nőket inspiráljanak – írja a BBC. A páros 29 maratonnak megfelelő távot tett meg.

A 42 éves Rebecca Openshaw-Rowe és a 49 éves Georgina Gilbert 52 nap alatt több mint 1200 kilométert haladt, esetenként mínusz 41 Celsius-fokos hidegben, hogy elérjék a Déli-sarkot

A páros az úttal a nemi sztereotípiákat is szerette volna cáfolni. Támogatást nem kaptak, az élelmüket és felszerelésüket maguk vitték, a csomagok 100-100 kilogrammot nyomtak.

„Hatalmas volt az izgalom, a megkönnyebbülés és az öröm, amikor elértük a Déli-sarkot” – mondta Openshaw-Rowe. Mint hozzátette, a túra mentálisan nagyon megterhelő volt.

A páros lett az első, amely teljesítette az Antarktisz nyugati partján lévő Union-gleccsertől a Déli-sarkig tartó, általuk kiejölt útvonalat. Az expedíció több mint négyévnyi tervezést és felkészülést igényelt.

Openshaw-Rowe és Georgina Gilbert a misszió előtt iskolai rendezvényeken összesen több mint 10 ezer gyermeknek tartott előadást. A csapat egyik fő üzenete, hogy sosem késő belevágni valami újba.

A párnak az expedíció során hiányzott az otthoni kényelem, Openshaw-Rowe elmondása alapján leginkább feleségét és két kutyáját hiányolta. A csapat január közepén érte el a Déli-sarkot, ma már otthon pihennek, illetve gyűjtenek további adományokat a tűzoltó- és mentőszolgálatok egykori és nyugdíjas tagjai támogató The Fire Fighters Charitynek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik