Tudomány

Felújítják Gíza egyik piramisát

Nick Brundle Photography / Getty Images
Nick Brundle Photography / Getty Images

Elkezdték felújítani Gíza egyik híres építményét, a Menkauré-piramist. A munkálat nagy felháborodást váltottak ki a közösségi oldalakon, miközben az egyiptomi hatóságok az évszázad projektjeként hivatkoznak rá – írja az AFP.

Egy Facebookon közzétett videón az látható, amint a munkások – Musztafa Vaziri régész társaságában – gránittömböket helyeznek a piramis aljára. Egykor az egész építményt ilyen kövek fedték be, azonban az évszázadok alatt elvesztette külső rétegét. A renoválásnak, amely a tervek szerint nagyjából három év alatt lesz kész, az a célja, hogy visszaállítsák az eredeti megjelenését.

A felvétel alatt viszont számos ember fejezte ki nem tetszését a projekt iránt. Monica Hanna egyiptológus szerint például ez egy abszurd eljárás, amely megsérti a nemzetközi alapelveket. Mások úgy vélik, olyan ez a projekt, mintha az olaszok megpróbálnák kiegyenesíteni a pisai ferde tornyot.

Az arab állam döntéseit a kulturális örökségével kapcsolatban egyébként már korábban is kritizálták, például amikor tavaly egy történelmi jelentőségű helyszínt romboltak le, hogy helyet teremtsenek egy autópályának.

Kapcsolódó
Hogy néztek ki az egyiptomi piramisok új korukban?
Sokkal lélegzetelállítóbbak voltak, mint napjainkban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik