Tudomány

Még a csillagászok sem értik ezeket az új égitesteket

Pr3t3nd3r / Getty Images
Pr3t3nd3r / Getty Images

Korábban sosem látott csillagtípust fedeztek fel a csillagászok – írja a New Scientist. A különös égitestek látszólag hatalmas füstfelhőket bocsátanak ki magukból, ez a jelenség viszont szembe megy eddigi tudásunkkal.

Amikor a vörös óriáscsillagok megöregszenek, általában „villogni” kezdenek, vagyis elhalványodnak, majd újra világosodni kezdenek, és így tovább. Mindeközben pedig szép lassan levetik külső rétegüket.

Philip Lucas asztrofizikus és kollégái azonban egy egészen más jelenséget figyeltek meg, amikor a galaxis közepe felé tekintettek távcsövükkel, olyat, amilyet korábban még senki sem látott.

Néhány furcsa vörös óriást szúrtak ki, amelyek nem villogtak, viszont néha hirtelen tartós halványodásba kezdtek, amely akár évekig is eltartott. További vizsgálataikból pedig az derült ki, hogy ezek az égitestek látszólag hatalmas füstfelhőket ontanak, amelyek eltakarják fényüket előlünk. Ez lehet a magyarázata a halványodásuknak, ugyanis akár évekbe is telhet mire az űrben szétoszlanak ezek a felhők.

A szakértők szerint ez a folyamat a vörös óriások kimúlásának egy eddig ismeretlen módja lehet, azonban egyelőre nem tudják, hogy pontosan hogyan és miért történik mindez. Következő lépésük éppen ezért az lesz, hogy tovább kutatják azt a mintegy 90 füstölgő csillagot, amit eddig felfedeztek, hogy megértsék a működésüket.

Kapcsolódó
Így tép szét egy csillagot egy fekete lyuk
Ritka eseményt figyeltek meg a csillagászok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik