Tudomány

Ezért nem hivatalos nyelv az angol Amerikában

Tetra Images / Getty Images
Tetra Images / Getty Images

Meglepő lehet, de az Amerikai Egyesült Államoknak nem hivatalos nyelve az angol. Ennek történeti okairól az IFLScience írt cikket.

Amerika valójában egyike azon kivételes országoknak, amelyek egyetlen nyelvet sem ismernek el hivatalosnak.

Világszerte körülbelül 180 államnak van hivatalos nyelve, több mint száz pedig több hivatalos nyelvvel is büszkélkedhet. A rekorder jelenleg Bolívia, amelynek 37 hivatalos nyelve van, köztük a spanyol és több tucat őslakos nyelv.

A hivatalos nyelv elfogadása a kormányzás egyetemes kommunikációját, így a törvényalkotást segíti, a nyelv emellett a nemzeti egység előmozdításának és a kulturális identitás megőrzésének eszközeként is használható. Amikor azonban az Egyesült Államok a 18. században létrejött, az egyéni szabadság és egyenlőség eszméi ezen szempontoknál hangsúlyosabbnak bizonyultak.

Miközben az 1700-as években az amerikai gyarmatokon az angol nyelv kezdett dominánssá válni, a lakosság jelentős része még mindig anyanyelvén, németül, hollandul, flamandul, franciául, dánul, norvégul, svédül, lengyelül, gaelül, portugálul, olaszul vagy más nyelven beszélt. Amerika a bevándorlók multikulturális országa volt, ahol nem tartották igazságosnak egyetlen nyelv felemelését.

1780-ban John Adams azt javasolta a Kontinentális Kongresszusnak, hogy az angol legyen az USA hivatalos nyelve, de az ötletet antidemokratikusnak és az egyéni szabadságot fenyegetőnek minősítették. Egy városi legenda szerint egy időben a törvényhozás nagyon közel járt a német hivatalos nyelvként való elfogadásához, ám végül egyetlen szavazaton elbukott a javaslat. A történet mítosznak bizonyult, számtalanszor alaposan megcáfolták.

Az Egyesült Államokban szövetségi szinten máig nem létezik hivatalos nyelv, igaz, az 50 államból 32 és mind az öt amerikai terület helyi szinten elismerte az angolt. Az elmúlt évtizedekben ráadásul egyre erősödtek azok a kísérletek, amelyekkel az angolt hivatalos nyelvre próbálták emelni.

Sokan attól tartanak, hogy az angol egyre haldoklik az országban, ezen állítás viszont adatokkal nem támasztható alá. A legutóbbi népszámlálás szerint az ország 78,3 százaléka otthon továbbra is angolul kommunikál. Ez némiképp elmarad a 2013-2017 közötti periódus 78,7 százalékától, de az angol még mindig uralkodónak tekinthető. Az Egyesült Államokban a spanyol áll a második helyen, a spanyolajkúak 61 százaléka ugyanakkor angolul is kiválóan beszél.

A nyelvek folyamatosan fejlődnek, és ez Amerikában sincs másképp. A hagyományos déli nyelvjárás például egyre gyengül, a spanyolul és angolul beszélők kulturális keveredésével viszont közben új dialektusok jelennek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik