Tudomány

Különös csontvázakat találtak Ukrajnában

ivan canavera / Getty Images
Illusztráció
ivan canavera / Getty Images
Illusztráció

Különös csontvázakra bukkantak egy ősi ukrajnai temetőben – írja a Live Science. A Kijev közelében végzett ásatások alkalmával 107 nagyjából 1000 éves sírt tártak fel, amelyekben néhány meglehetősen furcsa temetkezési szokást figyeltek meg.

Néhány elhunyt mellé kardokat, fejszéket és ékszereket is temettek, de olyan bizarr esetekkel is találkoztak a régészek, hogy favödrök voltak a halottak lábaira húzva.

Ezen kívül olyan nők csontvázait is megtalálták, akiknek nyakára hatalmas gyűrűket raktak, mielőtt elföldelték őket. A szakértők szerint a vödrök és a gyűrűk egyaránt valamilyen, a térségre jellemző temetési rítusnak a kellékei lehettek.

Vyacheslav Baranov

A régészek még 2017 és 2022 között tárták fel az ősi temetőt, azonban csak idén januárbán publikálták kutatásaik eredményeit. Ahogy sok más tudományos munka, ezek az ásatások is félbe maradtak az ukrajnai háború kirobbanásával. A fegyveres konfliktus egyébként számos régészeti leletet sodor veszélybe, köztük a magyarság értékes ősi kincseit is. Erről alábbi cikkünkben írtunk bővebben:

Elporladnak a magyarság kincsei Ukrajnában
Ukrajna számos, a magyarság történetéhez fűződő régészeti leletnek és lelőhelynek ad otthont, ezek egy része most nagy veszélyben van a háború miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik