Tudomány

Több ezer éves csillagtérképet találhattak

Yuga Kurita / Getty Images
Yuga Kurita / Getty Images

Egy új tanulmány alapján az éjszakai égbolt csillagainak térképe lehet az a 3000 éves különös kőkorong, amelyet Észak-Olaszországban tártak fel – írja az Independent. A nagyjából gumiabroncs méretű tárgyat néhány éve fedezték fel egy földvár, Castelliere di Rupinpiccolo közelében, a lelet felületén 29 rejtélyes vésés látható. Ezek közül 24 a kő egyik oldalán, öt pedig a másik felén helyezkedik el.

A szakértők egy szoftver segítségével megállapították, hogy a jelek valószínűleg az Orion, a Skorpió és a Cassiopeia csillagkép csillagcsoportjainak, valamint a Plejádok nyílthalmaznak felelnek meg.

A lelőhelyen egy másik, faragatlan, 50 centiméter átmérőjű és 30 centiméter vastag követ is találtak, Paolo Molaro és Federico Bernardini úgy gondolják, hogy ez a napot szimbolizálja.

A kutatók kiemelték: a 29 jel közül egyet még azonosítani kell. Elképzelhető, hogy ez a véset egy, az Orion-ködben lévő egykori csillagot ábrázol, amely azóta szupernóvaként felrobbant, fekete lyukat hagyva maga után. Amennyiben az égbolt érintett részén sikerülne észlelni egy fekete lyukat, az igazolhatná a kőkorong új értelmezését.

A szakértők úgy vélik, hogy a tárgyat mintegy 3000 évvel ezelőtt arra használták, hogy egy mezőgazdasági naptár részeként nyomon kövessék az évszakok változását. A környéken feltárt kerámiatöredékek arra utalnak, hogy a földvár időszámítás előtt 1800 vagy 1650 és 400 között volt lakott, a korong ugyanebből az időszakból származhat.

Castelliere di Rupinpiccolo egykori lakóiról nagyon keveset tudni. Amennyiben a lelet valóban egy csillagtérkép, úgy a legkorábbi ilyen típusú tárgy lehet.

A jelenlegi rekorder egy, a görög csillagásznak, Hipparkhosznak tulajdonított palimpszeszt, amely időszámítás előtt 135 környékén készült. A nebrai korong a most bemutatott tárgynál is korábbi, igaz, az jelöléseit tekintve jóval kezdetlegesebb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik