Tudomány

Ritka fehér bálnát figyeltek meg Skócia partjainál

David Merron Photography / Getty Images
David Merron Photography / Getty Images

Ritka cetfajt, egy belugát, azaz fehér bálnát figyeltek meg a skóciai Shetland-szigetek közelében – írja a BBC.

Ez mindössze a hatodik alkalom volt, amikor a fajt skót vizekben észlelték.

Az állatról, amely West Ayre közelében bukkant fel, drónvideó is készült.

A beluga az Északi-sarkvidék környéki tengerekben honos, az Egyesült Királyságnál nagyon ritkán bukkan fel. A becslések alapján a fajból világszerte mindössze 150 ezer példány maradt.

Az állatot Richard Shucksmith természetfotós örökítette meg, miután a közösségi médiából értesült az egyed jelenlétéről. Korábban a térségben 1976-ban, 1997-ben és 2021-ben Unstnál, 1996-ban Hoswicknél, 2023-ban pedig Fair Isle-nél láttak belugát.

Felmerült, hogy a most észlelt állat esetleg Hvaldimir, az elszökött orosz kémbálna lehetett, helyi szakértők azonban kétkednek. „Lehetséges, hogy Hvaldimir volt, de nem valószínű” – mondta Hugh Harrop, a Shetland Wildlife munkatársa.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Richard Shucksmith (@richardshucksmith) által megosztott bejegyzés

Hvaldimirt először 2019-ben látták Norvégia partjainál. Az állaton kamera rögzítésére alkalmas, Szentpétervár felirattal ellátott hám volt. Oroszország tagadja, hogy léteznek olyan programjai, amelyekben tengeri emlősöket képeznek kémkedésre.

Harrop szerint Shetland környékén az elkövetkező időszakban nőhet a belugaészlelések száma a természet iránti tudatosság, valamint a közösségimédia-használat fokozódása miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik