Tudomány

Ismét feltűnt az orosz kémdelfin

Getty Images
Getty Images

A 2019-es norvégiai észlelés után most Svédország partjainál bukkant fel az a hámot viselő beluga, amelyet feltételezések szerint az orosz haditengerészet képzett ki kémkedésre – írja a Guardian.

A Hvaldimirnak nevezett állat kutatók szerint az elmúlt több mint három évben lassan úszkált a észak-norvégiai partvonal közelében, az elmúlt hónapokban viszont felgyorsult a mozgása. Most vasárnap már Hunnebostrandban, Svédország délnyugati partjainál látták. A 13-14 éves, jó egészségnek örvendő fehér bálna a hírek szerint az elmúlt években lazacfarmok közelében lévő, vadon élő halakkal táplálkozott.

Sebastian Strand, a OneWhale szervezet tengerbiológusa elmondta, egyelőre nem tudni, miért gyorsult fel a bálna mozgása, és az is furcsa, hogy milyen gyorsan távolodott el természetes környezetétől. Szakértők szerint azonban könnyen lehet, hogy az állatot szimplán hormonok hajtják, és párt keres, vagy épp csak másik belugákat, hogy ne legyen egyedül.

A Hvaldimir elnevezést egy szóvicc miatt kapta az állat, lévén a norvég hval kifejezés bálnát jelent. Az első, norvégiai találkozáskor a belugáról leszedték a hámot, amin egy olyan tartószerkezet volt, amire kamerát lehetett erősíteni. Ezenkívül egy Szentpétervár felirat is szerepelt a hámon, azonban Moszkva azóta sem ismerte el, hogy az állat orosz kém lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik