Tudomány

Saját vejét is megölette Mussolini

CORBIS / Corbis via Getty Images
Mussolini és Ciano Hitler társaságában.
CORBIS / Corbis via Getty Images
Mussolini és Ciano Hitler társaságában.

Galeazzo Ciano olasz diplomata, Benito Mussolini veje 80 éve, 1944. január 11-én halt meg. A férfit azért végezték ki, mert részt vett az apósa elleni puccsban – írja a Múlt-kor.

Szárnyaló karrier

Ciano 1903. március 18-án született, apja a fasiszta párt alapító tagja, dúsgazdag politikus és üzletember volt. A luxusban felnövő fiú a római egyetemen jogot tanult, azután pedig újságíróként, később pedig diplomataként dolgozott. A Duce lányát, Edda Mussolinit 1930-ban vette feleségül, ami miatt karrierje szárnyalni kezdett és hamar államtitkár, majd külügyminiszter lett.

A fiatal férfiban már sokan Mussolini utódját látták, ám a második világháború kitörésekor konfliktusba került apósával. Ciano bizalma megingott Hitlerben, amikor a németek Olaszország megkérdezése nélkül rohanta le Lengyelországot. Külügyminiszterként tudta, hogy az olasz hadsereg nem áll készen egy nagy háborúra, ezért ellenezte, hogy belépjenek a háborúba. Aggodalmait később a görögországi és észak-afrikai kudarcok is beigazolták.

Nézeteltérés Mussolinivel

A sorozatos vereségek miatt a ’40-es években azt szorgalmazta, hogy Olaszország különbékét kössön a szövetségesekkel, ezért Mussolini leváltotta posztjáról. 1943-ban Ciano is megszavazta azt a határozatot, amely nyomán Mussolinit elmozdítottak a hatalomból és bebörtönözték. A Duce bosszúból – miután a nácik kiszabadították – hazaárulásért bíróság elé állította vejét. Cianót halálra ítélték, és 1944. január 11-én főbe lőtték. Felesége, az apjával igen jó viszonyban lévő Edda mindent megpróbált, de még ő sem tudta elérni, hogy férje kegyelmet kapjon.

Kapcsolódó
Mussolini többször is legyőzte a halált
A fasiszta olasz diktátor túlélte az első világháború kegyetlen csatáit, valamint számos merényletkísérletet is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik