Tudomány

Mussolini többször is legyőzte a halált

General Photographic Agency / Stringer / Getty Images
General Photographic Agency / Stringer / Getty Images
Mussolini, a fasiszta olasz diktátor többször is farkasszemet nézett a halállal és mindig sikerült felülkerekednie. Túlélte az első világháború kegyetlen csatáit, valamint számos merényletkísérletet is.

Benito Mussolini élete során rengetegszer került életveszélyes helyzetbe, azonban csodával határos módon mindegyik alkalommal legyőzte a halált – derül ki a Múlt-kor cikkéből. Az első világháborúban az osztrák-olasz határ mentén harcolt, ahol sokat kellett szenvednie a hidegtől, az esőtől, a sártól és az éhségtől.

A hegyvidéki lövészárkokban eltöltött néhány hónap életem legkeményebb próbatétele volt

– írja önéletrajzi visszaemlékezéseiben.

Első találkozó a kaszással

Mussolinit képzettségéből adódóan írnoki, titkársági feladatokra osztották volna be, ő azonban elutasította az iroda biztonságát és veszélyes felderítő küldetésekre jelentkezett, az 1916-os évet pedig lövészárokban töltötte.

1917. február 22-én egy felrobbanó aknagránát megsebesítette, emiatt a következő hat hónapot kórházban töltötte, ahol 44 repeszdarabot operáltak ki testéből. Visszaemlékezése szerint 27 műtétet végeztek rajta és a beavatkozások során az orvosok nem alkalmaztak fájdalomcsillapítót, így irtózatos fájdalmak gyötörték. A korházat az ellenség bombázni kezdte, Mussolinit pedig – állapotából adódóan – nem tudták kimenekíteni, ezért napokig az ellenséges tűz alatt álló kórház romjai között feküdt.

A férfi valahogy ezt is megúszta, de felépülése után már nem tért vissza a frontra.

Merényletkísérletek sorozata

A háború végét követően a szélsőjobboldali fasiszta mozgalom élére állva 1922-ben Olaszország vezetője lett. Hatalomra jutását azonban nem mindenki ünnepelte. Egyesek olyannyira kártékonynak tartották politikai működését, a tekintélyuralmi rendszer kiépítését és az olasz társadalmi átalakulásokat, hogy merénylet útján akarták eltávolítani a Ducét az ország éléről.

1926 áprilisában egy ír–angol származású hölgy, Violet Gibson lőtt rá Mussolinire, aki hihetetlen módon túlélte az incidenst: a golyó csupán az orrát súrolta.

Ugyanezen év szeptemberében egy anarchista antifasiszta, Gino Lucetti gránátot hajított a Duce kocsijára, ám az lepattant a jármű szélvédőjéről és a járdán robbant, Mussolini sértetlenül megúszta. Októberben újra rálőttek a nyitott kocsiban Bologna városába látogató olasz vezetőre, aki ezúttal sem sérült meg.

Hitler és Mussolini (1938)
Hulton Archive / Stringer / Getty Images

Az 1931-es év is sűrű esztendő volt, bár itt már nem forgott közvetlen életveszélyben az olasz diktátor, mert a merényleteket szervező két anarchistát, az amerikai Michele Schirrut, majd az olasz Angelo Sbardellottót még azelőtt elfogták, hogy akcióba léphettek volna.

Mussolini szerencséje végül a második világháború végén, 1945 áprilisában fogyott el. A menekülő Mussolinit a partizánok a Comói-tó melletti Dongóban elfogták és szeretőjével, Clara Petaccival együtt kivégezték. Az egykori vezér holttestét egy milánói benzinkút tetőszerkezetére akasztották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik