Tudomány

Gyermekáldozatok maradványaira bukkanhattak egy mexikói barlangban

David Clapp / Getty Images
David Clapp / Getty Images

A Mexikói Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) régészei emberi csontokat tártak fel a mexikói Nuevo León államban található La Morita II barlangban – írja a Heritage Daily. A vizsgálatok megállapították, hogy a maradványok egy csecsemőtől és két serdülőtől származnak, a leletek kosárfonatok, textíliák és szálak töredékei között kerültek elő.

A kormeghatározás alapján a csontok 2500-3000 évesek. A szakértők úgy vélik, a maradványokat feldarabolták és szándékosan helyezték el őket a barlang déli részén.

Valadez Moreno, az INAH munkatársa szerint a források alapján a korszakban, ha az anya szülés közben vagy percekkel később életét vesztette, az újszülöttet feláldozták, hogy elkísérhesse az elhunytat.

Más eseteket, például az ikerszülést rossz ómennek tekintették, ezért a jobb körülmények között született csecsemőt megtartották, a másikat pedig élve eltemették.

Hasonló áldozati gyakorlatot alkalmaztak olyan csecsemők esetében is, akiknél veleszületett rendellenességek vagy a születés előtt kialakuló rendellenességek jelei mutatkoztak.

Az ásatások során a barlang fő kamrájában mintegy 50 négyzetméternyi, a déli kamrában pedig 24 négyzetméternyi üledékfelhalmozódást távolítottak el, amelyben mintegy 1500 rituális és háztartási használatra szánt tárgyat tártak fel. Ezek között találhatók lándzsahegyek, amelyek a 4500 és 2500 évvel ezelőtti időszakból származnak, emellett olyan romlandó anyagok, mint a 3000 évvel ezelőtti zsinór- és kosárfonatok darabjai.

A La Morita II-ben korábban közel 30 ezer leletet találtak. A helyszínen 2003-ban kezdődtek meg az ásatások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik