Tudomány

Ennyi ideig bírja az agy oxigén nélkül

Solskin / Getty Images
Solskin / Getty Images

Az emberi agy egy rendkívül összetett, mégis sérülékeny szerv, amelynek épsége az állandó oxigénellátástól függ. Ennek hiányában a sejtjek elkezdenek pusztulni, amely az érzékelésünkre is hatással lesz. A Live Science arra kereste a választ, hogy pontosan mennyi ideig bírja az agy oxigén nélkül.

Dr. Danny Gonzalez neurológus, az Arizona állambeli Barrow Neurológiai Intézet adjunktusa szerint az emberi agy több energiát igényel, mint bármely más szerv a testünkben.

Egy 2021-es áttekintés szerint annak ellenére, hogy az agy egy átlagos felnőtt testtömegének mindössze 2 százalékát teszi ki, a szív által pumpált, oxigénnel teli vér körülbelül 20 százalékát használja fel, ami igencsak jelentős. 

A kutató szerint az, hogy pontosan mennyi időbe telik, amíg az agy visszafordíthatatlan károsodást szenved, vagy teljesen elpusztul az oxigénhiány következtében, rengeteg tényezőtől függ, például az oxigénvesztés mértékétől és időtartamától. Az agy vérellátásának megszakítása lehet részleges, például stroke vagy fejsérülés esetén, de akár végleges is, például szívmegállás esetén.

A National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS) szerint a stroke következtében jelentkező alacsony oxigénszint akár már öt percen belül is kómát, rohamokat és neuronhalált idézhet elő, a helyreállítás pedig attól függ, mikor kap a beteg segítséget.

Szívleállás esetén a spontán elektromos aktivitás az agy felszínén a véráramlás leállását követő 10-30 másodpercen belül eltűnik, 4 perc múlva pedig már szinte biztos, hogy maradandó károsodás fog kialakulni. A károsodás mértéke személyenként eltérő.

A neurológus azonban megjegyezte: ritka esetekben előnyt jelenthet a rossz szív- és érrendszeri egészség, ha az agy oxigénhiányban szenved. Ennek oka, hogy kialakulhatnak olyan kompenzációs áramlási minták, amelyek besegítenek, amikor az agyszövet elkezd oxigént veszíteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik