Tudomány

Kezdődik az év első meteorhullása

Kazushi_Inagaki / Getty Images
Kazushi_Inagaki / Getty Images

A héten éri el maximumát a Quadrantidák meteorhullása – írja a Live Science. A csúcs alatt óránként akár 120 „hullócsillag” is felbukkanhat az éjszakai égbolton.

A maximum magyar idő szerint január 4-én, délután 2 körül kezdődhet, és csak néhány óráig tart majd.

Az éves csillaghullást így Magyarországról idén kevésbé élvezhetjük, de a hajnalt megelőző órákban azért láthatunk meteorokat.

A megfigyelés esélyeit rontja, hogy a hold a maximum alatt utolsó negyedében jár, ezért viszonylag fényes lesz. Sőt, az időjárás sem tűnik túl kedvezőnek, a felhőzet valószínűleg takarni fogja az égboltot.

A Quadrantidák meteorzápora nem tartozik a legismertebb éves csillaghullások közé, elsősorban azért, mert télen az emberek ritkán tartózkodnak a szabadban, hogy láthassák a fényjelenségeket. Pedig meglehetősen izgalmas rajról van szó, amely esetenként kifejezetten fényes meteorokat, úgynevezett tűzgömböket is produkál.

A Quadrantidák látszólag a ma már hivatalosan nem jegyzett, a Nagy Medve farkának közelében lévő Quadrans Muralis csillagkép felől érkeznek. Az égbolton elfoglalt helyzete miatt a Quadrantidák meteorraja csak az északi féltekén látható.

A Quadrantidák valódi forrása a 2003 EH1 jelű aszteroida. Ahogy a kisbolygó halad, apró szemcsék válnak le róla, amikor pedig a Föld találkozik ezen törmelékekkel, a légkörben elégve fényeket alakítanak ki.

Bár a csúcsról idén lemaradunk, aki mégis a megfigyelés mellett döntene, annak érdemes elvonulnia a fényszennyezéstől, és türelmesen várnia, amíg a szeme alkalmazkodik a sötéthez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik