Tudomány

Hatalmas, ősi sírt találtak Törökországban

Jordi Salas / Getty Images
Jordi Salas / Getty Images

2000 éves, a római korból származó hatalmas sírkamrát tártak fel a modern Törökország területén fekvő Hamakszitosznál – írja a Heritage Daily. Az ókori görög eredetű várost az időszámítás előtti 8-7. században építették a mitíléniak, a város idővel fontos vallási központtá fejlődött.

A Çanakkale Onsekiz Mart Egyetem munkatársai a közelmúltban a helyi Apollón-szentély közelében végeztek feltárást, amikor megtalálták az ősi nyughelyet. A sírban több mint tíz személyt temettek el, köztük gyermekeket és felnőtteket, a helyszínt korábban láthatóan megzavarták.

A sír valószínűleg előkelő rómaiak számára készült, a felfedezés így új részleteket mutat meg Hamakszitosz korabeli temetkezési szokásairól. „Célunk nemcsak az egykor itt élt egyének és közösségek temetkezési hagyományairól szóló információk megszerzése, hanem az is, hogy hozzájáruljunk a szakrális építmények elterjedési területének lehatárolásához, vagyis a szakrális terület határainak meghatározásához” – mondta Hüseyin Yaman, a csapat tagja.

A kutatók három különböző ponton végeztek feltárást, és két sír, valamint épületalapok maradványait találták meg. Yaman szerint a monumentális nyughely az időszámítás szerinti 1. századból származhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik