Tudomány

Pók a fülben, féreg az agyban – ezek voltak az év legfurcsább orvosi esetei

Stanislav Sorokin / Getty Images
Stanislav Sorokin / Getty Images

Az orvosok évente több ezer beteggel találkoznak, így előfordul, hogy egy-egy páciens különösen ritka problémákkal fordul hozzájuk. A legrendkívülibb esetek gyakran az orvosi folyóiratokba is bekerülnek, hogy a klinikai szakemberek tanulhassanak belőlük. A Live Science az év végéhez közeledve összegyűjtötte 2023 legmegdöbbentőbb orvosi eseteit.

Pók fészkelt a fülébe

Egy 64 éves tajvani nő azután kért segítséget, hogy négy napon keresztül különös hangokat hallott és úgy érezte, mintha valami mászkálna a fülében. A fül-orr-gégészeten megállapították a tünetek okát: egy apró (0,25 centiméteres) pókot találtak a hallójáratában, amely mellett már egy levedlett külső váz is volt.

Erről videó is készült.

A szakértők szerint a felvételen látható állat egy fiatal példánya lehet valamelyik ugrópókfajnak. Az ugrópókfélék (Salticidae) rendkívül mozgékonyak, nem szőnek hálót és általában biztonságos üreget keresnek maguknak a vedléshez, mert aközben nem tudják megvédeni magukat a ragadozók elől.

Az ízeltlábút és levedlett vázát szivattyú segítségével eltávolították a nő füléből, aki ezt követően semmilyen további tünetre nem panaszkodott.

Féreg élt az agyában

Az előzőnél sokkal rosszabbul járt az a 64 éves ausztrál asszony, aki hasi fájdalomra, hasmenésre, lázra és feledékenységre kezdett panaszkodni. Egy MR-vizsgálat során olyan rendellenességeket vettek észre, amelyek műtétet igényelnek, azt viszont csak a beavatkozás közben vették észre, hogy az agyában egy 8 centiméteres fonalféreg tekergett.

Az Ophidascaris robertsi fajhoz tartozó parazita azután is életben maradt, hogy eltávolították a nő szervezetéből. Ez az állat általában pitonokban élősködik, ez volt az első eset, hogy emberben találtak rá.

Zöld szőr a nyelven

Szintén 64 éves volt az a férfi, aki azzal kereste meg orvosát, hogy zöld színű szőr nőtt a nyelvére. A szakértők megállapították, hogy a szervet valójában nem szőr lepte be, hanem a nyelven található, ízlelőbimbókat tartalmazó dudorok, a papillák nyúltak meg, az elszíneződést pedig az okozta, hogy a dudorok élelmiszer-törmelékeket és baktériumokat ejtettek csapdába.

Ezt az állapotot a rossz szájhigiénia és a dohányzás is kiválthatja. A páciensnek azt tanácsolták, hogy fogmosásnál finoman kefélje a nyelvét, és hagyjon fel a dohányzással. Hat hónappal később nyelve helyreállt, igaz, a dohányzást folytatta.

Kékké változtak barna szemei

Egy hathónapos kisfiúnak kékké változtak barna szemei egy favipiravir gyógyszertől, amelyet a Covid-19 kezelésére használtak. A megdöbbentő elváltozás feltehetőleg a szer feldolgozásának egyik mellékhatása lehetett. A fiú szemei visszanyerték eredeti színűek, miután kezelését abbahagyták, ám az orvosok szerint nem lehet tudni, hogy lesznek-e hosszú távú hatásai az esetnek.

Kapcsolódó
Disznószívet ültettek egy amerikai férfi testébe
Ez a második alkalom, hogy ilyesmivel próbálkoztak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik