Tudomány

Zöld szőr nőtt egy férfi nyelvére

Zac Macaulay / Getty Images
Zac Macaulay / Getty Images

Egy friss tanulmányban egy férfi furcsa esetét mutatják be: a páciens nyelvén sűrű, zöld, szőrszerű kinövések jelentek meg – írja az IFLScience. A 64 éves beteg tünetei néhány héttel azelőtt kezdődtek, hogy orvoshoz fordult volna.

A szakértők a vizsgálat során fonaleszerű papillákat és zöld elszíneződést mutattak ki a nyelvén, a rendellenességre szőrös nyelvként szoktak hivatkozni. Egyéb, a szájat vagy a fogakat érintő elváltozásokat nem észleltek.

A bizarr állapot meglehetősen gyakori, de veszélytelen, hátterében az elhalt bőrsejtek felhalmozódása áll.

A folyamat hatására a nyelven található, ízlelőbimbókat tartalmazó dudorok, a papillák megnyúlnak. Ennek következtében a dudorok más anyagokat, így élelmiszer-törmelékeket, baktériumokat vagy élesztőt is csapdába ejthetnek. Az elszíneződés gyakran fekete, de lehet barna, sárga vagy zöld is.

Az állapotot az antibiotikumok ritka mellékhatása, rossz szájhigiénia, szájszárazság, dohányzás vagy lágy, a nyelvet nem kellően dörzsölő ételek fogyasztása okozhatja. Az érintett férfi a tünetek jelentkezése előtt abbahagyta egy, a szájfertőzésére felírt antibiotikum szedését.

Szerencsére a rendellenesség megfelelő szájhigiéniával kezelhető. A páciensnek azt tanácsolták, hogy fogmosásnál finoman kefélje a nyelvét, és hagyjon fel a dohányzással. Hat hónappal később nyelve helyreállt, igaz, a dohányzást folytatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik