Tudomány

Rájöhettek, mi okozza a reggeli rosszullétet

dragana991 / Getty Images
dragana991 / Getty Images

A terhességek során igen gyakran, tízből hét nőnél jelentkezik reggeli rosszullét valamelyik szakaszban, a közelmúltig azonban nagyon keveset lehetett tudni arról, mi ennek az oka. Egy friss kutatás szerint azonban a rosszullét kialakulásához nagyban hozzájárul a fejlődő terhesség során nagy mennyiségben termelt GDF15-hormonra való érzékenység – írja a Science Alert.

A tanulmány szerint a gyakori rosszullét rosszabb terhességi eredményekkel hozható összefüggésbe, hatása pedig a terhesség végét követően is fennállhat: egyes nők szorongásról számolnak be, és vonakodnak az újbóli teherbeeséstől. 

A GDF15 egy olyan hormon, amely a korai kísérletek szerint elnyomja az étvágyat, de hányingert is okoz. Régóta ismert, hogy ez a hormon nagy mennyiségben megtalálható az emberi placentában, és nagyon magas koncentrációban van jelen az egészséges terhes nők vérében.

A kutatók megmérték a GDF15 szintjét a rosszulléttel küzdő, kiszáradás vagy túlzott fogyás miatt kórházba kerülő terhes nők, valamint a más okból kórházba kerülő asszonyok vérében is. Az eredmények kimutatták, hogy a terhességi rosszullétben szenvedő nőknél valóban magasabb volt a GDF15 szintje, azonban a hormon mennyiségén túl más tényezők is meghatározhatják a betegség kialakulásának kockázatát.

A leendő anyák DNS-ének természetes variációi például jelentős többletkockázatot jelenthetnek: egyes genetikai mutációk pedig a vérben lévő GDF15 fehérje összetételét is befolyásolhatják. Ezzel szemben a thalassaemiás vérbetegségben szenvedő nők, akiknél a GDF15 szintje egész életükben nagyon magas, sokkal kevesebb rosszullétről számoltak be a terhesség alatt.

Az eredmények arra utalnak, hogy a terhesség előtti alacsonyabb GDF15-szint azt eredményezi, hogy a nők túlérzékenyek a fejlődő terhesség során nagy mennyiségben felszabaduló hormonra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik