Tudomány

Vizet talált a NASA egy aszteroidából származó mintában

Space Asteroid Grab
Space Asteroid Grab

Szeptember végén sikeresen landolt a Földön a Bennu aszteroidából vett minta, amit azóta is elemeznek a NASA szakemberei. A kapszula kinyitásával meggyűlik a baja a kutatóknak, azonban némi anyaghoz már így is sikerült hozzáférni – írja az IFLScience.

Ez jelenleg nagyjából 70 grammot jelent, ami elég jó eredmény, tekintve, hogy összesen 120 gramm anyaggal számol az amerikai űrügynökség. A kutatók már el is végezték az elsődleges elemzéseket, és igen érdekes eredményre jutottak. A mintában nagyon sok olyan anyag van, ami a Naprendszer születésénél, nagyjából 4,5 milliárd évvel ezelőtt volt jelen.

Emellett rengeteg benne a szerves vegyület, valamint a hidratált ásvány formájában lévő víz.

Az Arizonai Egyetem kutatója, Dante Lauretta szerint mindez azt sugallja, hogy az aszteroidák szállíthatják a vizet a Földhöz hasonló bolygókra, és az sem kizárt, hogy ezek az objektumok lehettek az élet építőkövei évmilliárdokkal ezelőtt. A szakemberek most aminosavak után kutatnak a mintában, teszi hozzá a hvg.

A mintákban lévő apró darabok világos színű, fényvisszaverő bevonattal rendelkeznek, amelynek kémiai elemzése kimutatta, hogy magnéziumot, nátriumot és foszfátot tartalmaz. Ez azért furcsa, mert ilyen anyagok jellemzően nincsenek az aszteroidákban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik