Tudomány bbc history

Női ruhába öltözött férfiak döntötték le az útdíjkapukat

Photos.com / Getty Image
Photos.com / Getty Image

Ugyan a Bibliában szereplő Rebekának, Izsák feleségének a Szentírás szerint csak két fia volt, az ikerpár Jákob és Ézsau, mégis léteztek lányai is, ráadásul közveszélyes felforgatóknak számítottak a XIX századi Walesben. Az úgynevezett „Rebeka-zavargásoknak” a vidéken, elsősorban a földbérlők között akadtak hívei Wales középső és nyugati tájain, 1839–1843 között. Ebben az időben sokan küzdöttek nehézségekkel, többek között a rossz termések és a haszonállatok árának fluktuációja miatt.

Nyerészkedésnek tartották

A bérlőknek a bérleti díjak mellett ínségadót is fizetniük kellett (ezt ma szociális hozzájárulási adóként fordítanánk), valamint egyházi dézsmát, ráadásul a közföldek elharapózó bekerítése is megkeserítette az életüket. Leginkább azonban az útdíjak háborították fel őket, amely súlyos teherként nehezedett rájuk, különösen azokra, akik állataikat vagy terményüket vitték a piacra, illetve a talajjavításhoz elengedhetetlen meszet fuvarozták.

Az útdíjakat beszedő kormánytestületek elvileg az utak fenntartására és javítására szedték be a sápot, ám a nép csak nyerészkedő kufároknak tekintette őket.

Rebeka lányai akció közben

Javarészt békések voltak

Ennek következtében a bizonyos Merched Beca (azaz „Rebeka lányai”) nevű szervezet haragja a sarcolás legláthatóbb fizikai jelei, az útdíjkapuk ellen fordult. Nevüket Mózes első könyvéből merítették: „És megáldák Rebekát, és mondák néki: Te mi húgunk! szaporodjál ezerszer való ezerig. És bírja a te magod az ő ellenségeinek kapuját.” (1 Móz 24:60, Károli Gáspár ford.) A támadások során ugyanis

a gyakran női ruhába öltözött férfiakat egy Rebekát alakító férfi vezette,

akinek jelenlétében egy rituális jellegű színjátékot adtak elő a feketére mázolt vagy maszkot viselő szereplők, és a végén Rebeka jóváhagyásával ledöntötték a neki és „gyerekeinek” útját álló akadályt.

A felfordulások javarészt békések voltak – leszámítva a kapukban okozott kárt –, de egyre nyíltabb tiltakozássá váltak, amikor napvilágra került egy sor erőszakos incidens és mikor az angol kormány katonákat küldött a kapuk védelmére. Az 1843-ra elhaló zavargások nem eredményeztek azonnali változást a földbérlők életében, ám a következő évben elfogadott törvény némileg egyszerűsítette az útdíjrendszert és például felére csökkentette a mészszállítmányok után beszedett összeget, egyes bérleti díjak is alacsonyabbak lettek.

Ami ennél talán fontosabb, a „Rebeka-zavargások” inspirációt adtak walesi radikálisok következő nemzedékeinek és a popkultúrában is maradandónak bizonyultak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik