Tudomány

Orosz katonai delfinek szökhettek el

tomch / Getty Images
tomch / Getty Images

Komoly vihar csapott le a hét elején a Fekete-tengerre, és jelentős pusztítást végzett a partok mentén – írja az IFLScience. A szél a megszállt krími Szevasztopol kikötőjét is érintette, ahol az orosz haditengerészet katonai delfineket tart.

Az állatok karámjai is megsérültek, egyelőre nem tisztázott, hogy a delfinek megszöktek-e.

Az esetet H. I. Sutton újságíró és nyílt forrású hírszerzési elemző tárta fel, aki a közelmúltbeli műholdfelvételeket vizsgálta. „November 26-27-én hatalmas vihar csapott le a Krímre. Az előzetes elemzés azt mutatja, hogy a szevasztopoli kikötőben lévő delfinketrecek 100 százalékig (!) eltűntek” – számolt be az X-en.

A szakértők egy ideje gyanítják, hogy Oroszország delfineket is bevet Ukrajna ellen, az állatok fő feladata a fekete-tengeri támaszpontok védelme lehet. Tavaly február elején két delfinketrecet állítottak fel a szevasztopoli kikötő bejáratánál, a példányok szabotázs ellen védhetnek.

A Szovjetunió összeomlása után az ukrán hadsereg átvette a hidegháború alatt kiképzett delfineket, Oroszország azonban visszavette a példányokat a Krím 2014-es annektálása során. Ukrán források alapján Moszkva megpróbálta kiterjeszteni a programot, néhány delfin viszont „éhségsztrájkba” kezdett, majd elpusztult, egyes vélemények szerint már nem is maradtak delfinek Szevasztopolnál.

Oroszország egyébként kémbelugákat is képez, az egyik elszökött egyedet, Hvaldimirt 2019 után idén észlelték ismét. Nem Moszkva ugyanakkor az egyetlen, amely katonai célokra használ delfineket, a világ több hadserege is tréningez delfineket és bálnákat különböző feladatokra. Az állatok többek között aknák lokalizálásban segíthetnek.

Amennyiben a szevasztopoli delfinek valóban elszöktek, feltételezhetően jól elboldogulnak majd a Fekete-tengerben. Igaz, a háború így is veszélyt jelenthet rájuk, a térségben az invázió kirobbanása óta több ezer példány hullhatott el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik