Tudomány

Így élheti meg a 100. születésnapját

GMVozd / Getty Images
GMVozd / Getty Images

Az emberiséget évszázadok óta foglalkoztatja, hogy mi lehet a hosszú élet titka. Azt persze jól tudjuk, hogy az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a dohányzás mellőzése hozzájárul ahhoz, hogy tovább éljünk, egy új spanyol tanulmány szerint viszont a személyiségünknek is szerepe lehet ebben.

A kutatók 19 100 és 107 év közötti emberrel készítettek interjút, ez alapján pedig 8 olyan jellemvonást határoztak meg, amelyek segíthetnek abban, hogy megéljük századik születésnapunkat – írja az IFLScience. Az első az elevenség, a felmérésben résztvevők idős koruk ellenére energikusak, szeretnek élni és szeretnének tovább élni. A megkérdezettekben az is közös, hogy mindannyijuk sok időt tölt barátaikkal, szeretteikel, ez pedig a második fontos tulajdonság: a szociális aktivitás.

Egyikük azt mondta, a legjobb dolognak az életében az unokáit és a dédunokáit tartja, az ilyesfajta elköteleződés pedig szintén minüknél megfigyelhető volt. Persze nem muszáj a család iránt elköteleződni, lehet hivatás vagy célok iránt is. Emellett a kontrollérzet is kifejezetten lényeges, vagyis, hogy úgy érezzük, mi irányítjuk a saját életünket. A tanulmány szerzői azt írják, a százévfelettiek mind önállóságról tanúskodnak: saját kezükbe vették az életüket, és arra terelgették azt, amerre akarták, hogy haladjon.

A listán az ötödik a kíváncsiság, illetve a tanulás utáni vágy és az iránta érzett szeretet. A kutatásban résztvevőkről elmondható, hogy sokat utaztak, logikai feladványokkal edzik elméjüket, de mindenekfelett rengeteget olvasnak. Annak ellenére, hogy egy olyan korban nőttek fel, amikor az iskolázatlanság kifejezetten magas volt, mindannyian megtanultak maguktól írni és olvasni, ami egyértelműen jelzi a tudásszomjat.

A következő közös tulajdonság a derűlátás, és ezalatt nem az állandó optimizmust értik, hanem sokkal inkább azt, hogy az alanyok hálásak mindenért, amilyük van és életük során mindig képesek voltak túllendülni a negatív időszakokon.

Voltak csalódások az életemben, de összességében nem volt rossz dolgom, hála Istennek

– nyilatkozta egy 100 éves nő, pedig a megkérdezetteknek nem volt egyszerű sorsa, sőt kifejezetten durva tragédiákat éltek át. Bántalmazó férjekkel, árvasággal, gyermekek elvesztésével kellett megbirkózniuk, ráadásul mindannyian átélték a spanyol polgárháborút is. Mindezek átvészeléséhez pedig szükségük volt a hetedik jellemvonásra, a rugalmasságra.

A lista utolsó eleme az intelligencia, amely kicsit talán magába foglalja az összes többi tulajdonságot is, hiszen ez teszi lehetővé az absztrakt gondolkodást, az előre tervezést és a hatékony problémamegoldást is, amelyek mind nélkülözhetetlenek egy egészséges, sikeres, kielégítő, boldog és teljes élet felépítéséhez.

Kapcsolódó
Kiderült, kiknek van a legnagyobb esélyük 100 évig élni
Több mint ezer századik életévét betöltő embert vizsgáltak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik