Tudomány

Kiderült, kiknek van a legnagyobb esélyük 100 évig élni

NATALIA KOLESNIKOVA / AFP
NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

Fény derült arra, hogyan lehet a legnagyobb esélyünk megélni a 100. születésnapunkat – derül ki a The Conversation cikkéből. Az öregedés és a hosszú élet titka már régen érdekli az embereket: Platón és Arisztotelész is foglalkozott a témával több mint 2300 éve.

Most egy új tanulmánynak köszönhetően végre közelebb kerülhettünk az évszázados élethossz eléréséhez. A kutatás során több mint ezer ember egészségügyi mutatóit követték figyelemmel 64-99 éves koruktól kezdve egészen századik életévükig.

A vizsgálat szerint a három számjegyű életkorral rendelkezők csak nagyon kis százalékának volt életében 6,5-nél magasabb a vércukorszintje és a kreatinin is normális értékű volt a szervezetükben, amely a vese megfelelő működésére utal. Az eredmények azt mutatják, hogy a túl alacsony koleszterinszint és a vashiány jelentősen csökkenti a 100. születésnap megélésének esélyét, akárcsak a magas vércukor-, kreatinin- és húgysavszint.

A kutatás azt azonban nem tudta megállapítani, hogy milyen genetikai és életviteli faktorok járultak hozzá a mutatók megfelelő szinten tartásához. A századik évüket megélők 85 százaléka nő volt, tehát a nem bizonyára nagy szerepet játszik, de az egészséges táplálkozás, az alkohol kerülése és a rendszeres testmozgás is fontos lehet.

Kapcsolódó
Így lassítható le az öregedés
Egy enzim segítségével hosszabbítanák meg az emberek élettartamát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik