Tudomány

Veszélyes, mágikus palackok sodródnak partra Amerikában

matt_benoit / Getty Images
matt_benoit / Getty Images

Az elmúlt időszakban különös tartalmú, lezárt üvegpalackok sodródtak partra Texasnál – írja az IFLScience. A szakértők azt javasolják a lakosságnak, hogy ne nyissák fel a tárgyakat.

A palackok úgynevezett boszorkányüvegek, amelyek egyes vidékeken az otthoni népi mágia kellékei. A tárgyak a hiedelem szerint az ártó varázslatokkal szemben védenek, sőt akár szenvedést is okoznak a személyt fenyegető rosszakarónak, boszorkánynak. Az efféle palackok a 16-17. században váltak igazán népszerűvé, sok helyen még ma is használják őket.

Hagyományosan az üvegek különféle veszélyes tárgyakat, anyagokat tartalmaznak, például vasszegeket, tűket, emberi hajat és mindenekelőtt vizeletet, utóbbit általában a védelmet kereső személy biztosította.

Éppen ezért felnyitásuk nagyon veszélyes lehet.

Egyes országokban mind a mai napig kerülnek elő régi boszorkányüvegek a földből vagy falakba ágyazódva. A texasi palackok ugyanakkor napjainkból, a Karib-térségből vagy Dél-Amerikából származhatnak, és az áramlatok révén érhetik el az Egyesült Államokat.

Jace Tunnell, a Harte Research Institute munkatársa már több palackot is talált. Felirat nincs rajtuk, ezért többségük forrása beazonosíthatatlan, a szakértő ugyanakkor talált már jellegzetes, Haitiről származó ecetes üvegeket. A Tunnell által felfedezett tárgyak többsége botokat és gyógynövényeket, nem pedig veszélyes tárgyakat vagy anyagokat tartalmaz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik