Tudomány

Meglepő gyógymódot találhattak a depresszió kezelésére

simpson33 / Getty Images
simpson33 / Getty Images

A legtöbben nem lelkesednek azért, ha valamilyen okból egy egész éjszakán át ébren kell maradni. A tapasztalatok szerint ugyanakkor egy éjszakai műszak, egy hosszú utazás vagy épp tanulás miatt ébren töltött éjszaka után sokan feldobva állnak neki a másnapi teendőknek. A tudósok emiatt régóta vizsgálják, milyen hatással lehet az elménkre az éjjeli ébrenlét — írja az IFLScience.

Mingzseng Vu, az amerikai Northwestern Egyetem kutatója és csapata egészséges felnőtt egereken végzett kísérleteket, amelyhez kitaláltak egy olyan rendszert, amellyel ébren lehetett tartani az állatokat, miközben minimálisra csökkentették a stressz mértékét. A teszt másnapján kapott eredményeken még a kutatók is meglepődtek: fokozottabb, agresszívabb viselkedést rögzítettek, és azt tapasztalták, hogy a szexuális aktivitás is megnőtt. Ennek okozója a jutalom neurotranszmittereként ismert dopamint volt.

A szerzők érzékelték, hogy megnőtt a dopamintermelés, de először nem tudták, pontosan melyik agyi területeket érinti a hatása. Végül négy területet — a prefrontális kérget, a nucleus accumbenst, a hipotalamuszt és a dorzális striatumot — vizsgálták meg. Jevgenyia Kozorovitszkij vezető szerző szerint az antidepresszáns hatás mindenhol fennmaradt, kivéve, amikor a prefrontális kéregben elnémították a dopamin bemeneteket.

A kutatók szerint az eredmények arra utalnak, hogy az alvásvesztés erős antidepresszáns hatást válthat ki, ami egyben át is programozhatja az agyat.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy azt állítanák, a depresszió gyors megoldásául szolgálhat lehet egy alvás nélkül töltött éjszaka. Mint elmondták, a szervezet bizonyára akkor fejleszthette ki ezt a fokozott tudatossági állapotot, amikor az alvás késleltetése és a fokozott éberség segített védekezni a ragadozók és más fenyegetések ellen. Fontos azonban jelezni, hogy a krónikus alvásmegvonás negatív hatásai idővel felülmúlhatják a pozitív eredményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik