Tudomány

Rovarölők miatt csökken a férfiak spermiumszáma

SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A szakértők egy ideje tudják, hogy az elmúlt évtizedekben világszerte csökkent a férfiak átlagos spermiumszáma. Egy új vizsgálat alapján a folyamatban a rovarölő szerek is szerepet játszhattak – írja a ScienceAlert.

A kutatók 25 korábbi tanulmány adatait elemezték, a publikációk egy 50 éves periódust öleltek fel. A csapat szerint a mostani a téma eddigi legalaposabb szisztematikus vizsgálata.

„Annak megértése, hogy a rovarölő szerek hogyan befolyásolják a spermiumok koncentrációját az emberekben, kritikus fontosságú, tekintettel arra, hogy mindenütt jelen vannak a környezetben, és dokumentáltan veszélyesek a reprodukcióra” – nyilatkozta Lauren Ellis, a Northeastern University munkatársa és a csapat tagja. Mint hozzátette, a káros anyagok többnyire a szennyezett élelmiszerek és víz révén érik el az embereket.

A szakértők közel 1800 ázsiai, észak-amerikai, dél-amerikai és európai férfi adataihoz fértek hozzá, a kutatók a szerves foszfátok és N-metil-karbamátok hatásaira fókuszáltak. Ezek az általánosan használt rovarölők főként a neurotranszmitterek, például az acetilkolin lebontásában részt vevő enzimek gátlása révén mérgeznek.

Bárhogyan is néztük, a kisebb vagy a nagyobb tanulmányokat, a rovarölő szereknek való fokozott kitettség és a spermiumok koncentrációjának csökkenése között konzisztens összefüggés volt

– mondta Melissa Perry, a George Mason Egyetem szakembere.

Az alacsony hímivarsejt-szám és a férfiak egészségét befolyásoló egyéb tényezők, például bizonyos rákos megbetegedések fokozott kockázata között már korábban kapcsolatot találtak. Két tényező összefüggése azonban még nem bizonyítja, hogy az egyik felelős a másikért.

Perryék kiemelték: nehéz egyetlen biológiai hatásmechanizmust meghatározni, amely megmagyarázza a káros összefüggéseket, mivel az érintett vegyületek sokféleképpen mérsékelhetik a spermiumok koncentrációját. A csökkenésben egyéb faktorok, például a légszennyezés és a mobiltelefonok is szerepet játszhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik