Tudomány

Világszerte csökken a férfiak spermiumszáma

Egy új tanulmány alapján az elmúlt 40 évben csökkent a férfiak spermiumszáma – írja az AFP. A folyamat világszerte megfigyelhető. Hagai Levine izraeli orvos csapatával 2017-es eredményeire alapozott, az akkori vizsgálatban Észak-Amerikára, Európára, Ausztrálára és Új-Zélandra fókuszáltak.

A szakértők most 223 korábbi publikáció adatait elemezték, így 53 ország több mint 57 ezer férfijának információihoz fértek hozzá. Az eredmények megerősítik a 2017-es megállapításokat: az elmúlt évtizedekben egyre csökkent a spermiumszám.

1973 és 2018 között azoknál a férfiaknál, akiknél meddőségről nem tudni, az átlagos koncentráció 101,2 millió per milliliterről 49 millióra zuhant.

Ez több mint 51 százalékos visszaesést jelent.

A 21. században ráadásul a csökkenés felgyorsulni látszik. A helyzet alaposabb megértéséhez további kutatások szükségesek.

SCIEPRO / Getty Images

A férfi termékenységet több tényező, köztük a hímivarsejtek száma befolyásolja. A WHO szerint 15-200 millió spermium per milliliter tekinthető normál értéknek, a jelenlegi átlag tehát még a normál tartományban van.

A most bemutatott jelenség ennek ellenére aggasztó, okai pedig nem ismertek. Több magyarázat is szóba jöhet, elképzelhető például, hogy a környezetszennyezés, különböző gyógyszerek, a dohányzás vagy a helytelen táplálkozás áll a háttérben.

Érdemes hozzátenni, hogy a friss eredményeket már most többen kritizálták. Allan Pacey, a Sheffieldi Egyetem munkatársa szerint egyes, az elemzéshez felhasznált tanulmányok adatai nem jó minőségűek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik