Tech

Ezért csökken a férfiak nemzőképessége

Witthaya Prasongsin / Getty Images
Witthaya Prasongsin / Getty Images

A férfiak nemzőképessége az elmúlt évtizedekben drasztikusan csökkent. A Semmelweis Egyetem ezért minden eddiginél átfogóbb kutatást folytatott, amelyben csaknem 27 ezer tanulmányból kiindulva összegezték a spermiumok örökítőanyagának károsodását okozó legveszélyesebb tényezőket.

A Reproductive Biology and Endocrinology című szaklapban nemrég megjelent tanulmány szerint a környezetszennyezés, a dohányzás, a herevisszér-tágulat, a cukorbetegség, a heredaganatok és az életkor befolyásolhatják leginkább a hímivarsejtek minőségét.

Ezek ugyanis a spermiumok örökítőanyagának károsodását okozhatják.

A szakemberek azt várták, hogy a hímivarsejtek minősége 40 éves kor után kezd jelentősen romlani, ám az elemzés kimutatta, hogy 50 éves kortól emelkedhet a DNS-töredezettség meghatározó mértékben, átlagosan 12,58 százalékkal. Általában a 25 százalék alatti töredezettség tekinthető optimálisnak, e felett csökken a spontán fogamzás esélye, 50 százalékos érték fölött pedig a lombikprogram sikerének aránya is alacsonyabb.

A dohányzás klinikai szempontból meghatározó mértékben, átlagosan 9,19 százalékkal növelheti a DNS-töredezettséget a nemdohányzókhoz képest. Az alkoholfogyasztásnak és a testsúlynak ugyan nem volt ilyen jelentős szerepe az örökítőanyag töredezettségében, de azt kimutatták, hogy a több alkohol és a nagyobb testsúly több eltéréshez vezet. A legsúlyosabb tényező azonban nem ezek között keresendő.

A légszennyezés, a gyom- vagy rágcsálóírtószereknek való kitettség átlagosan 9,68 százalékkal növelte a DNS-töredezettséget. 

Korábbi kutatásokra hivatkozva azt írták, hogy a nyugati, fejlett országokban átlagosan hatból egy pár küzd meddőségi problémákkal, az okok pedig körülbelül fele-fele arányban oszlanak meg a férfiak és a nők között. Bár az utóbbi évtizedekben jelentősen csökkent a nem ismert eredetű meddőségek aránya, az esetek mintegy 30 százalékában még mindig nem találják az okokat.

A szakemberek szerint már a gyermektervezés időszakában érdemes az életmódtényezőket optimalizálni, például letenni a cigarettát, rendszeres fizikai aktivitást folytatni, egészségesebben táplálkozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik