Tudomány

Több ezer éves műkincset használ szemetesnek egy iráni múzeum

Sir Francis Canker Photography / Getty Images
Sir Francis Canker Photography / Getty Images

Szemetesnek használnak egy körülbelül 2600 éves agyagedényt egy iráni múzeumban – írja az Arkeonews. Az azóta nagy felháborodást keltő esetről először az Etemad nevű iráni reformista újság számolt be.

A meggyalázott műkincsre, amely a médek korából származik a Rasti Régészeti Múzeumban figyeltek fel. A médek egy ókori indoiráni nép voltak, akik a Krisztus előtti első évezredben, még jóval az iszlám vallás létrejötte előtt éltek a Közel-Keleten.

Az intézmény egyik kurátora azt mondta, azért használták a ősi edényt, mert egy egyszerű műanyag vagy fa szemetesládát azonnal ellopnának a látogatók.

Irán több évezredes múltra tekinthet vissza, emiatt hihetetlen mennyiségű régészeti lelet található az ország területén, az állam azonban újra és újra alkalmatlannak bizonyul a felbecsülhetetlen értékű tárgyak és helyszínek megóvására, amelyek állapota egyre romlik az elhanyagolás, nem megfelelő karbantartás, illetve környezeti hatások miatt. Az 1978-79-es iráni forradalom óta az ország vezetése látszólag nem fektet nagy hangsúlyt az iszlám előtti időkből fennmaradt relikviák megőrzésére, amely fontos történelmi leletek pusztulásához is vezethet.

Kapcsolódó
Lefejezték, majd terroristák elől rejtegették az ősi szobrot
Végre jó helye lehet a hányattatott sorsú leletnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik