Tudomány

Lefejezték, majd terroristák elől rejtegették az ősi szobrot

ZAID AL-OBEIDI / AFP
ZAID AL-OBEIDI / AFP

Hatalmas ősi szoborra bukkantak Irak északi részén – írja az MTI az ásatásokat vezető Pascal Butterlin szerdai közleménye alapján. A kutató elmondta, ilyen szenzációs leletet még soha életében nem talált.

Az asszír istenséget ábrázoló alkotás nagyjából 2700 éves lehet, 3,8 méter széles, 3,9 magas, és nagyrészt sértetlenül maradt fenn.

A szakértők szerint hasonló méretű szobrok általában csak Egyiptomban vagy Kambodzsában kerülnek elő, így ez az iraki darab igazán különlegesnek számít.

A nagyjából 18 tonnát nyomó szobor az antik Dúr-Sarrukín (mai Horszábád település) kapui előtt állt egyfajta szimbolikus védelmezőként nagyjából 15 kilométerre északra Moszultól. A szobor az asszír Lamasszu védőszellemet – az emberfejű szárnyas bikát – jeleníti meg.

Butterlin elárulta, hogy hihetetlenül részletesen kidolgozott műalkotásról van szó, amelynek csak a feje hiányzik. A fejet a 90-es években lopták el csempészek, de a vámhatóságnak később sikerült lefoglalnia és átadnia azt az iraki nemzeti múzeumnak Bagdadban. Mára a fej a tárlat részét képezi. A szobor maradék részének felbukkanása Horszábád lakóinak köszönhető, akik a törzset még 2014-ben elrejtették az Iszlám Állam előretörő dzsihadistái elől, amíg saját maguk a kormányerők uralta térségekbe voltak kénytelenek menekülni.

Kapcsolódó
Péniszét markoló, 11 000 éves szoborra bukkantak
Emellett állatokat ábrázoló alkotások is előkerültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik