Tudomány

Pár napig normális lesz az időjárás

Sopronyi Gyula / 24.hu
Sopronyi Gyula / 24.hu

A Nyugat-Európa térségében tomboló újabb viharciklon hidegfrontja vasárnap haladt át hazánkon, és kiadós esőket hozott országszerte. A front nyomában hétfőn már melegedés kezdődik, a legmagasabb hőmérséklet 13-19 fok körül alakul, és időjárásunk egy egészen furcsa nyári-őszi keverékké áll össze.

A reggeli ködfoltok feloszlása után délutánra több helyen beindul a gomolyfelhő-képződés, és zivatarok alakulhatnak ki

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderul.hu munkatársa.

A napokban írtunk arról, hogy késő ősszel ugyan nem példa nélküliek a zivatarok, de idei nagy számuk, sőt szupercellák kialakulása már messze van a „normális” kategóriától. Márpedig hajnali köd-gomolyfelhők-zivatarok lesz a keddi nap menetrendje is, miközben a mainál kicsit hűvösebb lesz a levegő, a legmelegebb órákban 12-18 fokot mérhetünk.

Kedden aztán egy hidegfront is érkezik, amely többfelé okoz esőt, néhol pedig újabb zivatarok is kialakulhatnak, és némi lehűlést is okoz: szerdán 7-14, csütörtökön 8-15 fokra van kilátás, és mindkét nap ködösen indul majd. Komolyabb változás péntekre várható, ekkor

északnyugati irányból grönlandi eredetű légtömegek érik el hazánkat, országszerte esőt, és valódi novemberi időt hoznak.

A legtöbb csapadék pénteken a déli és a keleti megyékben várható, szombaton kezdetben még főleg e két égtájon számíthatunk ismétlődő esőre, délutánra azonban országszerte megszűnik a csapadék. A hétvége összességében szeles lesz és hűvös, a 6-13 fokos csúcshőmérsékletek viszont végre megfelelnek a november elején elvártnak.

A „normalitás” azonban nem ígérkezik hosszú életűnek, a hideg nem lesz tartós. A jövő hét eleje változékony, hol esős, hol napos, de alapvetően enyhe idővel telik, az idei első komolyabb lehűlés november 15. környékére várható.

Cikkünk elkészítése közben a Google Trends adatait is felhasználtuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik