Tudomány

Már látszik, mikor érkezik az igazi ősz

Ivándi-Szabó balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó balázs / 24.hu

A keddi nagy esők és viharok után kissé megnyugodott időjárásunk, csütörtökön már ismét 20 fok közelében alakulnak a hőmérsékleti maximumok. A nap második felében viszont nyugat felől ismét felhősödés veszi kezdetét, és egyre nagyobb területeken kell erős szélre készülni. Olyannyira, hogy Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém vármegyében már csütörtökre elsőfokú figyelmeztetés lépett életbe a 70 km/órát meghaladó széllökések miatt.

Péntekre aztán egy meleg-, majd egy hidegfront átvonulása okoz esőket, záporokat, néhol zivatarokat, és az északkeleti országrész kivételével mindenhol megerősödik a szél

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Szombatra a frontok átvonul felettünk és átmenetileg ismét nyugodtabb idő várható sok napsütéssel, és 14-20 fokos maximumális hőmérsékletekkel. A „nyugalom” azonban nem tart sokáig, már este megélénkül a déli, délkeleti szél, majd vasárnap ismét sokfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar.

A jövő hét első napjaiban is marad a változékony, azaz sokszor csapadékos, szeles, máskor napos, derült idő, a csúcshőmérséklet 12-18, illetve 10-17 fok körül alakulnak. Újabb markáns változás egy hét múlva, november 9. környékén várható, ekkor egy markánsnak ígérkező hidegfront meghozza az „igazi” őszt: az ilyenkor átlagosnak mondható 8-13 fok környékére hűl a levegő, és Kékes-tetőn lehullhatnak az első hópelyhek, miközben folyamatosan erős szél ígérkezik.

Cikkünk elkészítése közben a Google Trends adatait is felhasználtuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik