Tudomány

Horgászás közben talált mamutcsontokat egy nyolcéves kislány

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Mamutcsontokra és egy ősbölény egyik csigolyájára bukkant egy nyolcéves orosz kislány, miközben apjával horgászott az Oka folyónál – írja a Live Science. Marjam Mirszaitova furcsa objektumokra lett figyelmes, amelyeket nemrégiben hozott a felszínre egy földcsuszamlás.

Apja fényképeket küldött a leletekről a közeli Nyizsnyij Novgorod-i Múzeumnak, a kutatók pedig megállapították, hogy a lány egy gyapjas mamut lábcsontjait és egy sztyeppei bölény maradványait találta meg. Utóbbi faj az európai bölény és az amerikai bölény közös őse volt.

A mamutcsontok kifejezetten jó állapotúak, a leletek nagyjából 100 ezer évesek lehetnek, és egy kifejlett példánytól származhatnak.

Oroszország, különösen Szibéria, rendkívül gazdag mamutmaradványokban és egyéb jégkorszaki leletekben, egyes esetekben a fagyott talajban a tetemek mumifikálódtak. A megtalálók sokszor nem jelentik be az értékes leleteket, így azok magánkézbe kerülnek.

Marjam a mamut és a bölény csontja mellett egy harmadik állat maradványait is megtalálta, a fajt egyelőre nem sikerült beazonosítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik