Tudomány

Nagyobb eséllyel lesz valaki gombás, ha füvezik

Jamie Grill / Getty Images
Jamie Grill / Getty Images

A kannabisz gyökereiben, szárában, leveleiben és virágaiban több mint száz gombafaj található meg, amelyek közül néhány potenciálisan káros spórákat termelhet. A legalizáción túlesett államok többségében mégsem vizsgálják a mikotoxinok szintjét, ami a Tennessee-i Egyetem, az Arizonai Állami Egyetem és a kanadai Simon Fraser Egyetem kutatói szerint komoly mulasztás – írja a ScienceAlert.

Kimberly Gwinn növénypatológus, a Tennessee Egyetem kutatója szerint amennyiben a kannabisz orvosi felhasználása szélesebb körben elfogadottá válik, a szennyező gombák potenciális közegészségügyi problémát jelentenek. Egy 2020-as, országos amerikai vizsgálat eredményei arra mutattak rá, hogy

a kannabiszhasználóknál átlagosan 3,5-szer nagyobb valószínűséggel alakul ki valamilyen gombás fertőzés, mint azoknál, akik nem élnek ilyen szerrel.

Bár a kannabisz nem az egyetlen forrása az ilyen gombás megbetegedéseknek, a nagymértékű fogyasztók és az immunhiányosok körében jelentős többletkockázatot jelenthet. Ha a leggyakoribb gombafajok (az Aspergillus, a Penicillium, a Fusarium és a Mucor) mérgező spórája az orrjáratba és a tüdőbe kezd terjedni, az olyan szöveti fertőzéseket okozhat, amely akár életveszélyes is lehet, különösen azoknál, akiknek legyengült az immunrendszere.

A kannabiszhasználat emellett összefüggésbe hozható a vesetranszplantált betegek gombás fertőzéseivel és a tüdőgyulladás megnövekedett kockázatával, amelyet szintén kiválthatnak gombás fertőzések. A vizsgálat szerint további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy felismerjük a kannabisztermékek gombaszennyezettségének mértékét, és hogy megállapítsuk, milyen koncentrációban lehetnek veszélyesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik