Tudomány

Ősi arcokat hozott felszínre a szárazság

Michael Dantas / AFP
Michael Dantas / AFP

Extrém szárazság sújtja Amazónia egyes vidékeit, a folyamat komoly fenyegetést jelent az élővilágra és az emberi közösségekre. Az aszály miatt csökken a folyók, köztük a Rio Negro vízszintje, ezzel pedig több, általában rejtett alkotás bukkant a felszínre egy lelőhelynél – írja az AFP.

Az ősi faragványok és vésetek nagyjából 2000 évesek.

Livia Ribeiro manausi lakos barátaitól hallott az alkotásokról, és úgy döntött, maga is megtekinti őket. A sziklafaragványok általában nem láthatók, mert elborítja őket a Rio Negro. A folyó vízhozama múlt héten 121 éves mélypontot ért el.

A parton fekvő vésetek felszínre kerülése egyszerre lenyűgöző és aggasztó. „Az is eszembe jut, hogy vajon 50 vagy 100 év múlva is létezni fog-e ez a folyó” – mondta Ribeiro.

Az aszály által érintett vidékekre a brazil kormány sürgősségi segélyt küldött. Szakértők szerint a szárazság idén súlyosbodott az El Niño következtében.

Jaime Oliveira, a Brazil Történeti Örökség Intézetének (Iphan) munkatársa szerint a vésetek óriási jelentőségű régészeti lelőhelyet alkotnak. A műemlékeket 2010-ben fedezték fel Praia das Lajesnél egy másik, a mostaninál enyhébb aszályos időszakban. A faragványok többsége emberi arcot ábrázol mosolygós vagy komor arckifejezéssel.

Beatriz Carneiro történész, az Iphan szakértője úgy véli, a lelőhely felbecsülhetetlen értékkel bír. „Sajnálatos módon a szárazság súlyosbodásával most újra felbukkant” – nyilatkozta Carneiro, hozzátéve, hogy a folyók áradásai segítenek megőrizni az alkotásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik