Tudomány

Miért mondta Nixon Hruscsovnak, hogy van büdösebb a lószarnál?

PhotoQuest / Getty Images
PhotoQuest / Getty Images
Nyikita Szergejevics Hruscsov dührohamot kapott az ENSZ közgyűlésén 1960-ban, soha nem látott botrányt csinált. Indulatos, bárdolatlan ember volt, aki korábban „lószarozással” fogadta Moszkvában Richard Nixont. Az akkori amerikai alelnök azonban felkészült volt, olyan feleletet adott, amin Hruscsov végül elnevette magát.

Az Egyesült Nemzetek 1960. évi, 15. közgyűlésén fogadták el a gyarmati országok függetlenségéről szóló nyilatkozatot, ami ugyan megkérdőjelezhetetlen történelmi jelentőséggel bír, az ülés mégsem ezért szerepel kiemelkedő helyen a történelemkönyvekben. És nem is azért, mert Fidel Castro Guinness-rekordot felállító, négy és fél órás beszéddel „nyűgözte le” hallgatóságát, hanem Nyikita Hruscsov azelőtt és azóta is példátlan kirohanása okán:

a Szovjetunió első számú vezetője állítólag magából kikelve, cipőjével a pulpitust ütve ordítozott.

Állítólag, mert a jelenetről nem maradt fenn hiteles és közvetlen hang- vagy képi bizonyíték, csak a jelenlévők visszaemlékezéseire építő médiabeszámolók, amelyeknek az összképe – tekintve a szenzációval járó túlzásokat – igencsak hézagos. Valóban megtörtént a botrányos eset? Hogyan emlékeztek rá vissza a szemtanúk? És a történet „főhőse”, aki nem sokkal korábban „lószarozott” egy nagyot Richard Nixonnak? Dr. Hahner Péter történészt, a Rubicon Intézet főigazgatóját kérdeztük.

A balhé

A dátum tehát 1960. október 12., a helyszín pedig az ENSZ New York-i székháza. A világszervezet 902. plenáris ülésén Lorenzo Sumulong, Fülöp-szigeteki küldött az elnyomott népek felszabadítását sürgető beszédében kitért arra is, hogy a Szovjetunió magába olvasztja Kelet-Európa nemzeteit.

Itt szakadt el a cérna Nyikita Szergejevics Hruscsovnál, a Szovjetunió Kommunista Pártjának első titkáránál, ám az ezt követő perceket jelen tudásunk szerint lehetetlen hitelesen rekonstruálni. Annyi biztos, hogy a nemzetközi szervezet történetében egyedülállóan botrányos jelenet bontakozott ki.

Egyesek szerint a pulpitusra rohant, az Egyesült Államok talpnyalójának nevezve Sumulongot, és kiszorította onnan, értsd: testével kilökdöste őt a mikrofon elől. Majd visszaült a helyére, és akkor kezdte el cipőjével verni az asztalt, amikor a közjáték után a Fülöp-szigeteki küldött visszakapta a szót.

Mások úgy emlékeznek, hogy előbb tiltakozása jeléül kezdte a lábbelijével az asztalt ütni, majd, miután ez nem használt, fizikailag is fellépett, mindkét verzió szerint minősíthetetlen verbális jelzőkkel sűrűn vagdalkozva.

Le sem tudta volna venni a cipőjét?

Másnap az amerikai lapok egymásra licitálva adtak hírt Hruscsov dühkitöréséről, az a bizonyos cipő eltérő szerepet játszott a beszámolókban. Egy fiatal újságíró azt állította, hogy lekerült ugyan Hruscsov lábáról, de a főtitkár nem az asztalt verte vele, csupán dühösen rázta a kezében az ég felé, majd letette maga elé.

Egy ENSZ-alkalmazott szerint a nagy hasa miatt le sem tudta volna venni a lábáról

– részletezi a 24.hu-nak Hahner Péter.

HO / AFP Nyikita Szergejevics Hruscsov

Az említett munkatárs szerint az történt, hogy amikor Hruscsov felugrott, és a szónoki emelvény felé iramodott, valaki hátulról rálépett a sarkára, így ő kilépett a cipőjéből. Az alkalmazott egy szalvétával felvette, felé nyújtotta, a pártfőtitkár pedig – mit sem veszítve lendületéből – elragadta tőle. „Dúvadként” rohant tovább, a pulpitushoz érve pedig azzal hadonászott, ha már ott volt a kezében.

Olyan verzió is létezik, miszerint Andrej Andrejevics Gromiko szovjet külügyminisztert ragadta el annyira a hév, hogy dühében lekapta a cipőjét, amivel, ki tudja, milyen tervei voltak. Ám a pillanat hevében a kirohanó Hruscsov felé nyújtotta, aki – ugyancsak érthetetlen okból – el is vette tőle.

A cipőt illető igazság valahol ezek között vagy inkább a fedésükben rejlik, ám a szovjet szuperhatalom vezetője viselkedésével tényszerűen sokkolta a modern diplomácia művelőit: a dühkitörést Harold Macmillan brit miniszterelnök úgy kommentálta: „nekem ehhez tolmács kell”.

Kádár János pedig megkérdezte Hruscsovtól, hogy visszavette-e azt a cipőt, vagy mezítláb ment vissza a helyére? A választ nem ismerjük.

Van, ami büdösebb a lószarnál

Adja magát persze a kérdés, hogy cipővel vagy cipő nélkül, de mennyire volt spontán Hruscsov kirohanása, vagy inkább színjáték, hogy érdemi vita nélkül, mégis „férfiasan” távozhasson a kellemetlen helyzetből. A válasz nem meglepő módon: nem tudjuk, a főtitkár később büszkén hivatkozott a jelentere, és semmit nem tett a tisztázása érdekében. Hahner Péter úgy véli mindkét lehetőség fennáll, ugyanis Hruscsov lobbanékony, a vita hevében bármire képes ember volt: „Nixon szerint olyan öklöző, aki karmol, harap és rúg.”

Richard Nixon, az Egyesült Államok későbbi elnöke 1959-ben Dwight D. Eisenhower alelnökeként utazott Moszkvába. Hűvös fogadtatásban volt része, a Kreml nem vette jó néven, hogy az USA nem sokkal korábban csatlakozott a „Fogoly Nemzetek Nyilatkozatához”. Hruscsov neki is esett, hogy tehetett ilyet a kongresszus, hiszen szavai szerint az ember nem vécézik ott, ahol eszik, „ez a nyilatkozat pedig bűzlik, mint a lószar!”

Nixon hónapokig készült a találkozóra, tudta, hogy szovjet partnere élete egy szakaszában disznópásztorként kereste a kenyerét, nem maradt adós a válasszal:

Van, ami büdösebb a lószarnál, mégpedig a disznószar. Hruscsov ezen elnevette magát: »igaza van!« És a légkör máris oldottabb lett

– mondja a történész.

Nyikita Hruscsov indulatos, lobbanékony természetű, bárdolatlan ember volt. Részben indulatosságának tudhatjuk be a kubai rakétaválság kialakulását, ami karnyújtásnyira hozta a harmadik világháborút, és ő fojtotta vérbe az 1956-os magyar forradalmat és szabadságharcot is. Ugyanakkor ne feledjük azt sem, hogy szakított a nyílt terrorral, a személyi kultusszal, a munkatáborok felszámolásával pedig több millió ember életét adta vissza: összességében a Szovjetunió „jobb hellyé” vált Hruscsov alatt, mint amilyen Sztálin idején volt.

Kiemelt képünkön Richard Nixon és Nyikita Szergejevics Hruscsov 1959-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik