Tudomány

Az első világháborúban is harcolt Drakula gróf

Albert L. Ortega / Getty Images
Albert L. Ortega / Getty Images

Hollywood egyik legnagyobb magyar sztárja, Drakula gróf legikonikusabb megtestesítője Lugosi Béla 141 éve, 1882. október 20-án, 141 éve született. Lugosi számos kasszasikernek számító filmben szerepelt, mégis koldusszegényen végezte – derül ki a Madame Tussauds Budapest közleményéből.

A magyar színész meghódítja Amerikát

A színész Erdélyben jött világra Blaskó Béla néven, a Lugosi művésznevet később, szülőhelye, Lugos település után vette fel. Apja halálát követően 12 évesen költözött el otthonról és különböző munkákat vállalat a megélhetésért – ekkor kezdett el színészettel is foglalkozni. Harcolt az első világháborúban, több sérülést is elszenvedett, ezek fizikai fájdalma élete végéig elkísérte.

Ezután Temesváron, Debrecenben, Szegeden és Budapesten is játszott, és komoly színpadi sikereket ért el, de 1919-ben, a Tanácsköztársaság bukása után emigrációba kényszerült. Ausztriába, majd Németországba utazott, 1920-ban pedig hajómunkásként gőzösre szállt, és Amerikába ment.

Angoltudása sokáig gyenge volt, a szövegeket fonetikusan tanulta meg, jellegzetes magyar akcentusát soha nem vetkőzte le. New Yorkban emigráns magyar színházat alapított, de hamar felfigyelt rá a Broadway is. Első angol nyelvű szerepét 1922-ben kapta, 1927-ben osztották rá Drakulát játszotta, amellyel nagy sikert aratott. A darab 33 hétig ment telt házzal New Yorkban, majd amerikai turnéra indult, és meghódította Kaliforniát.

Szegényen élte utolsó napjait

A lehengerlő színdarab után az 1931-ben forgatott filmben is ő alakíthatta a rettegett vámpírt. A magyar színész hatalmas termetével, különös akcentusával, arisztokratikus stílusával és pazar színészi játékával levette a lábáról a közönséget. Sokan annyira rémisztőnek találták, hogy a mozikban sikítva bújtak el az ülések mögé.

Lugosi túl jól játszotta el a szerepet, a vámpír az ő vérét is lecsapolta: innentől kezdve beskatulyázták a színészt, kizárólag horrorfilmekben akarták foglalkoztatni. A következő években számos kasszasikernek számító filmben (A Morgue utcai gyilkosságok, Fehér zombi, A holló, Frankenstein fia, Frankenstein szelleme) játszott.

A szerepek azonban idővel egyre gyatrábbak lettek, Lugosit pedig maga alá gyűrte gyógyszer- és morfiumfüggősége, amely részben a harci sérüléseinek kezelése közben alakult ki. Lugosi időskorában fojtogató szegénységben élt, ebből az állapotból a Drakula rajongó Ed Wood rendező ajánlatai szabadították ki.

Lugosi Béla 1956. augusztus 16-án hunyt el, Drakula palástjában temették el Los Angelesben. Azon kevés magyarok egyike, akiknek csillaguk van a hollywoodi hírességek sétányán, hazánkban pedig életnagyságú viaszfigurája áll a Madame Tussauds Budapest múzeumban.

Kapcsolódó
Ritka betegség gyötörte az igazi Drakulát
Egy új vizsgálat alapján hemolakriában szenvedhetett III. Vlad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik