Tudomány

Ritka betegség gyötörte az igazi Drakulát

John Parrot/Stocktrek Images / Getty Images
John Parrot/Stocktrek Images / Getty Images

Maria Gaetana Giovanna Pittalà, a Cataniai Egyetem munkatársa és kollégái új tanulmányukban azt állítják, egy ritka betegségben hemolakriában szenvedett III. Vlad, azaz Karóbahúzó Vlad – írja a Heritage Daily. A rendellenesség következtében részben vérből álló könnyek termelődnek.

III. Vlad havasalföldi fejedelem életével kapcsolatban rengeteg legenda született, részben az ő karakterén alapul Drakula gróf, a vámpír figurája. Uralkodóként egyes becslések alapján akár 100 ezer embert, köztük több riválisát és oszmán foglyot öletett meg, kedvenc kivégzési módja a karóba húzás volt. Apja, Vlad a Luxemburgi Zsigmond által alapított Sárkányos Lovagrend tagja volt, ezért vette fel a Vlad Dracul nevet. A Dracula, azaz Drakula név annyit tesz: Dracul fia.

Egyes történeti források alapján III. Vlad vért könnyezett, a kutatók most ezt az állítást támasztották alá. A csapat nagy felbontású tömegspektrometriával vizsgált olyan 15. századi leveleket, amelyeket a vajda írt, ily módon száz ősi peptidet és emberi eredetű fehérjét mutattak ki.

Az eredmények alapján III. Vlad légúti és/vagy a bőrt érintő gyulladásban, valamint hemolakriában szenvedett.

Utóbbi betegség hátterében különböző faktorok, például bakteriális kötőhártya-gyulladás, környezeti ártalmak vagy sérülések állhatnak, de akár daganat is előidézheti az állapotot.

A szakértők kiemelték: nem kizárható, hogy a leveleket más korabeliek is érintették, de a legjellegzetesebb fehérjék minden bizonnyal Karóbahúzó Vladhoz kapcsolódnak. Az ilyen típusú vizsgálatok nagyban segíthetnek az uralkodó egészségi állapotának megértésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik