Tudomány

Ősi harcosok festményét rejtette egy sír

Camillo Balossini / Ass. Culturale Leoni di Nemea / Parco Archeologico del Forcello / Mondadori Portfolio via Getty Images
Camillo Balossini / Ass. Culturale Leoni di Nemea / Parco Archeologico del Forcello / Mondadori Portfolio via Getty Images

Harcosokat ábrázoló festményekkel díszített sírra bukkantak Olaszországban – írja a Heritage Daily. Az ősi nyughelyet a Pontecagnano nekropoliszban találták meg, ahol korábban már több mint 9000 sírhelyet tártak fel a régészek.

A most felfedezett temetkezési hely nagyjából 2300 éves lehet és az etruszkok építhették.

A sír egyik falán található képen két harcos látható, egyikük lóháton, lándzsával a kezében, másikuk pedig köpenyt visel és furkósbotot tart. A többi falat pedig füzérdíszek, valamint gránátalmákat megjelenítő festmények ékesítik.

Ministero Della Cultura / Facebook

A nyughelyre egy magasstátuszú személyt temettek aranyból készült babérkoszorúval a fején, ennek az ékszernek viszont csak néhány darabját találták meg az ásatások során. A szakértők szerint a felfedezés meglehetősen ritkának számít, ugyanis ebből a korszakból nagyon kevés festett sírhely maradt fenn.

Kapcsolódó
Fegyvereivel eltemetett, ősi harcosra bukkantak
Igazi arzenál lapult a sírjában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik