Tudomány

Fegyvereivel eltemetett, ősi harcosra bukkantak

DEA / G. DAGLI ORTI / De Agostini via Getty Images
DEA / G. DAGLI ORTI / De Agostini via Getty Images

Több mint 1300 éve eltemetett frank harcosra bukkantak Németországban – írja a Live Science. A szakértők szerint a férfi nagyjából 30-40 éves lehetett, amikor elhunyt.

A sírban a harcos fegyvereit is megtalálták, köztük egy 75 centiméteres pengéjű, hosszú, egyenes lovassági kardot, egy rövid, vas pengéjű, bronz markolatú kardot, egy kést, egy lándzsát, valamint egy pajzs maradványait.

A temetkezési helyet egy középkori temető feltárása közben fedezték fel, amely a Rajna mellett fekszik, körülbelül 40 kilométerre Frankfurttól.

Christoph Bassler, az ásatások vezetője elmondta, a temetőt az ötödik és a nyolcadik század között használhatták a közeli települések lakói. A szakértő szerint az ősi harcos fegyverei igen jó minőségűek voltak, és a lakosok közt jó módúnak számíthatott, de gazdagnak azért nem volt nevezhető.

A régészek úgy vélik, a sír a Merovingok uralkodásának idejére datálható. A dinasztia egy királyi család volt, amely nagyjából 500 és 750 között vezette a Frank Birodalmat.

Kapcsolódó
Ősi fegyverekkel teli sírt találtak egy ház kertjében
Vikingkori sírhelyet és egy benne fekvő kardot talált egy férfi a saját kertjében, a kiérkező régészek több leletet is felfedeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik