Tudomány

Így gyilkolták meg Nagy Lajos testvérét

Anjou András herceg, Nagy Lajos magyar király öccse 678 éve, 1345. szeptember 19-én halt meg – írja a Rubicon.

András 1327-ben látta meg a napvilágot Károly Róbert magyar király második fiaként. Csupán 6 éves volt, amikor Nápolyba vitték őt, hogy házasságot kössön az ottani király, Bölcs Róbert idősebbik lányával, Johannával. A tervek szerint a király halála után András hercegnek kellett volna örökölnie a nápolyi trónt, ő azonban lányát jelölte meg utódként. Bölcs Róbert döntése természetesen felháborította a magyar udvart, ezért a királyi család a pápához fordult közbenjárásért, aki ezt követően férje megkoronázására buzdította Johannát.

A nápolyi udvarban azonban úgy vélték, hogy András trónra emelése a magyar befolyás növekedését vonja maga után, ezért merényletet szerveztek ellene, amelyről feltehetőleg a felesége is tudott. Szeptember 18-án Johanna és András egy egész napos vadászaton vett részt, amely után a San Pietro a Maiella-kolostorban szálltak meg. A merényletre azután került sor, hogy András és felesége nyugovóra tért: az összeesküvők kis idő múltán – egy fontos üzenet ürügyével – egy mellékterembe csalták a herceget, ahol váratlanul rátámadtak.

Karl Brjullov: András herceg halála

A fegyvertelen férfi első alkalommal még el tudott menekülni gyilkosai elől, hálóterme ajtaját azonban zárva találta, így támadói elkapták. A herceg nyakára kötelet csavartak és felakasztották őt a kolostor egyik erkélyére, majd holttestét a kertbe vitték, és ruháitól is megfosztották.

Nagy Lajos bosszút esküdött öccse haláláért, és 1347-ben hadat üzent a nápolyi királynőnek, aki a következő esztendőben menekülni kényszerült székvárosából, ám végül egészen 1382-ben bekövetkező haláláig megőrizte trónját.

Kapcsolódó
Ki akarták herélni a későbbi magyar királyt
Állítólag egy kutyakölyök heréivel tévesztették meg Könyves Kálmánt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik