Tudomány

Ősi mágia nyomaira bukkantak

Egy friss tanulmányban Itamar Taxel, az Izraeli Régészeti Hatóság munkatársa és kollégái olyan leleteket mutatnak be, amelyeket több száz évvel ezelőtti használtak varázslatokhoz – írja a Heritage Daily. A tárgyak az 1990-es években kerültek elő a dél-izraeli Eilat térségében, egy egykori zarándokút mentén.

A helyszínen kavicsokat tartalmazó, agyagból készült csörgőket, miniatűr füstölőoltárokat, kvarckavicsokat és egy női alakot ábrázoló szobrocskát tártak fel. A szakértők úgy vélik, hogy a térségben fekvő, a zarándokok kiszolgálására emelt táborhelyeket és épületeket a mamlúk és az oszmán korszakban, a 13-14. században emelték.

A kutatók a leleteket vizsgálva arra jutottak, hogy azokat mágikus szertartásokhoz használták.

Taxel szerint a felfedezés arról árulkodik, hogy a korai oszmán korban az emberek a hivatalos hit mellett népi varázslókhoz is fordultak.

A korabeli források is alátámasztják, hogy a rítusok iránt mindenféle társadalmi rétegben volt igény. Úgy tűnik, hogy a korabeli, Mekkába és Medinába vagy más helyszínekre zarándokoló muszlimok is éltek ilyen szertartásokkal.

A vizsgálat alapján a tárgyak Egyiptomból származnak. Különlegességük nemcsak nagy számukban rejlik, hanem abban is, hogy nem egy állandó településen, hanem egy átmeneti helyszínen kerültek elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik