Tudomány

Így gyilkolták meg Sisit, a magyarok kedvenc királynéját

Miután Ferenc József feleségét, Erzsébetet 1867-ben – a budai Nagyboldogasszony-templomban – magyar királynévá koronázták, személyét mind nagyobb szimpátia vette körül idehaza. A Burg rideg falai között továbbra is boldogtalan asszony ezután gyakran „menekült” Magyarországra, hazánkban pedig elsősorban Budán, vagy a – nászajándékul kapott – gödöllői Grassalkovich-kastélyban tartózkodott.

A szenvedő anya

Ferenc Józseffel kötött házassága a kiegyezés utáni időszakra már menthetetlenül megromlott, a császár-király ugyanis mind jobban beleszürkült megcsontosodott rendszerébe, Erzsébet pedig mindent megtett annak érdekében, hogy kerülje az uralkodói reprezentációt. A pár teljesen elidegenedett egymástól a trónörökös  Rudolf főherceg öngyilkossága, 1889 januárja után – írja a Rubicon.hu.

Erzsébet a fájdalomtól teljesen magába zárkózott, miközben fia haláláért a bécsi udvar zordságát és saját gyengeségét okolta. Egészen haláláig gyászban élt – így mutatkozott az 1896-os magyar millenniumi ünnepségeken is –, miközben „Mater dolorosa”, azaz szenvedő anya álnéven járta a birodalmat és a nagyvilágot. Utazásaira egyedül hű társalkodónőjét, Ferenczy Idát vitte magával, aki aztán a végzetes napon is mellette volt.

Erzsébet temetési menete Bécsben

Egy anarchista és egy reszelő

Sisi utazásait azon szándék vezette, hogy minél távolabb legyen Bécstől, A boldogtalan asszony élete hátralévő éveiben nagyrészt kedvenc rezidenciái – Bad Ischl, Gödöllő, vagy Korfu szigete – között ingázott, vagy külföldön tartózkodott. Ez a szándék vezérelte aztán Svájcba is, ahol 1898. szeptember 10-én elhatározta, hogy hajóra száll, és kirándul egyet a Genfi-tavon. A sétahajókázás végül tragédiába torkollott, a kikötőben ugyanis egy Habsburg-ellenes olasz anarchista, Luigi Lucheni

egy élesre fent reszelővel merényletet követett el a királyné ellen.

A támadás után Erzsébet azonnal lábra állt, így a sérülés súlyossága először nem volt nyilvánvaló, Lucheni fegyvere viszont éppen az asszony szívét találta el. A vérveszteség hamarosan ájulást eredményezett, a királyné kísérői azonban már csak a hajó elindulása után jöttek rá, hogy Sisi komoly veszélyben van, és életét már nem tudták megmenteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik