Tudomány bbc history

Honnan ered a flamenco?

Hugh Sitton / GettyImage
Hugh Sitton / GettyImage

Az először 1774-ben említett, a dél-spanyolországi Andalúziából eredő flamenco a népzene, ének és tánc szemkápráztató, színpompás és érzékekre ható kombinációja, amelyet az UNESCO nemzetközi szervezet az emberiség egyik kiemelkedő szóbeli és szellemi örökségének nyilvánított. Több, összekapcsolódó elemből áll, része a cante (ének), a toque (gitárjáték), a baile (tánc) és a palmas (taps) is.

A XVIII. századnál sokkal régebbre nyúló eredete azonban máig tisztázatlan. Általában a helyi gitanókat, a jobbára analfabéta spanyolföldi cigány népességet, az andalúzokat, valamint a mórokat, az Ibériai-félszigetet egykor uraló, észak-afrikai származású muszlimokat sejtik a háttérben, akiknek része volt a kidolgozásában. Kikapcsolódást, szórakozást nyújtott a vidéki földműveseknek, akik a tűzforró spanyol alföldön egész nap az állatok terelésével vagy a szántóföldön hajladozva, kemény munkával töltötték az időt.

A legújabb elmélet szerint azonban az inspirációhoz nem kell nagyon messzire mennünk. A flamenco kialakulásának köze lehet az egyik legnagyobb, talajon fészkelő madár, a túzok káprázatos tavaszi parádéjához, melynek során a hím példányok fehér alsó- és faroktollaikat kifordítva csillogó fehérbe öltöztetik a környéket, majd szárnyaikat visszapattintva ismét a „hétköznapi” szürkésbarna ruhájukba vedlenek, ahogy a flamenco táncosok is a szemünk előtt változnak át. Ezt a jelenséget a túzokok dürgéseként ismerik, és a madarak tavaszi násztáncának része, melynek révén a tojók vizuálisan és hangjuk alapján is kiszemelhetik maguknak a párzásra leginkább alkalmas kakast.

Sylvain Cordier / Biosphoto / Biosphoto / AFP

Könnyen lehet, hogy az andalúziai táncosok az akkoriban a síkvidéken gyakran előforduló túzokok feltűnő viselkedését adoptálták, amelyet aztán extravagáns, rikító színű ruhákkal egészítettek ki – olyanokkal, amelyeket a nők ünnepi alkalmakkor tradicionálisan viseltek. Biztosan természetesen nem tudjuk, valószínűbb, hogy egyszerre több forrásból is ered az életérzéssé nemesedő flamenco, ám a túzok parádéja kétségkívül ihletője lehetett a flamenco táncos forgó, dobbanó mozgásának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik