Tudomány koronavírus

Belilultak egy férfi lábai a covid után

Pots Syndrome via Flickr (CC BY-SA 2.0)
Pots Syndrome via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Lilák lettek egy 33 éves férfi lábai, a tudósok szerint a tünet a hosszú covid egy ritka komplikációja lehet – írja az IFLScience. A páciens már több mint 6 hónapja érzékelte a különös szimptómákat amikor beutalták egy szakklinikára.

A férfi állás közben a lábait nehéznek érzi, a végtagok ezen kívül viszketni és bizseregni kezdenek, valamint lila színűvé válnak.

A tünetek elmúlnak, amint lefekszik.

Amint a különös szimptómákról készült tanulmányból kiderül, a páciensen vizsgálatokat végeztek, amelyek azt mutatták, hogy állás közben a pulzusa is jelentősen felgyorsul. A férfi mindezek mellett zavartságra és remegésre is panaszkodott, amik a poszturális ortosztatikus tachycardia szindróma (POTS) tünetei lehetnek.

A POTS ortosztatikus intolerancia krónikus formája, amely következtében hirtelen helyzetváltozáskor (például lefekvéskor vagy felálláskor) szélsőségesen megemelkedik a pulzusszám, közben csökken az agy és/vagy szív vérellátása. A páciens 18 hónappal a vizsgálatok előtt igazoltan covid-fertőzött volt 6 hónappal korábban pedig szintén elkaphatta a betegséget.

Egy korábbi kutatás már összefüggésbe hozta a Covid-19-fertőzést a POTS kialakulásával, a mostani eset pedig újabb bizonyítékul szolgál arra, hogy kapcsolat lehet a két betegség között.

Kapcsolódó
Koronavírus-vakcina: új mellékhatást fedezhettek fel
A Science magazinnak több kutató is jelezte, érdemes lenne kivizsgálni az összefüggéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik